У сврху успоставе децентрализоване и међутериторијалне сарадње с циљем јачања ангажмана дијаспоре, Општина Оџак, уз подршку пројекта Дијаспора за развој, подржава напоре на укључивању дијаспоре у развој општине Оџак. Као једну од првих активности на овом пољу, Општина Оџак планира да продуби и ојача досадашњу сарадњу са јединицама локалне самоуправе изван Босне и Херцеговине.  У том смислу, једна од првих званичних иницијатива, реализована у оквиру Пројекта “Дијаспора за развој” је и успостављање сарадње у области исељеништва између Општине Оџак и Општине Гарчин из Хрватске. Основни циљ потписивања Меморандума је успостава сарадње којом су предвиђена заједничка дјеловања у области исељеништва и унапређења свеукупне сарадње са исељеништвом општине Оџак. Меморандум је потписан дана 20.12.2019 године од стране општинског начелника општине Оџак Јакова Иванковића и општинског начелника општине Гарчин Мате Гргића.

Потписани Меморандум о разумијевању, има за циљ не само успоставити и продубити сарадњу страна потписница, него ће бити додатно искориштен за креирање локалних Политика о сарадњи са исељеништвом, проведби програма и пројеката од заједничког интереса који се односе на све области локалног развоја, стратешко мапирање дијаспоре и самим тиме привлачење потенцијалних инвеститора из дијаспоре, те ће заједнички радити на заједничкој промоцији Општине Оџак, њезиних потенцијала у сврху остваривања заједничких интереса у исељеништву, као и заговарању и заједничком наступу ка институцијама у БиХ и Републици Хрватској у циљу веће подршке исељеништву. Наиме, општински начелник општине Гарчин из Хрватске, иначе поријеклом из општине Оџак, већ дужи низ година подржава сарадњу са општином Оџак, чиме директно доприноси социо-економском бољитку грађана општине Оџак, што је и истакнуто током церемоније.

С обзиром да је успостављање овакве врсте децентрализоване/територијалне сарадње међу првим иницијативама овакве врсте у Босни и Херцеговини, интерес медија за циљеве Меморандума о разумијевању је сам по себи показао да се интерес дијаспоре може остваривати само структуираним и стратешким приступом свих заинтересованих актера, посебно јединица локалне самоуправе.

Спроведена активност је дио активности Пројекта Дијаспора за развој, који је пројекат Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Владе Швицарске, у партнерству са УНДП БиХ И ИОМ БиХ.