Да су завичајне везе јаке и дугорочне, говори и настојање Крешевљака да организирају 1. Крешевску вече у западном дијелу Њемачке која је одржана 16.11.2019. године у Есену.

Исељеништво је у великом броју повезано и организовано управо на завичајној вези. Организовање ове вечери је имало за циљ поновно повезивање некадашњих мјештана и сусједа.

Догађају се одазвао велики број Крешевљака из свих крајева Њемачке. Уз угодну атмосферу и дружење, ово је била прилика да се обнове старе везе и пријатељства те да се наставе активности на увезивању исељеништва поријеклом из Крешева и околних мјеста.

Наиме, идеја за Крешевску вече настала је такође на окупљању хрвата католика на св. Духове у градићу Невигес у близини Дизелдорфa које се одржава сваке године на Духовни понедјељак.

Самој вечери присуствовало је цца 90 људи већином из покрајине НРВ. Вечер је имала и хуманитарни карактер, скупљала су се новчана средства за Удругу ”Волонтери  Крешева” и њихову акцију у сусрет Божићу коју они организирају традиционално сваке године а све како би осигурали достојанствен Бозић свим оним грађанима Крешева којима је потребна помоћ.

Организатору стиже велики број позитивних реакција и захвала чак и од људи који нису присуствовали ту вечер, тако да је већ у плану организација 2. Крешевске вечери у нешто већем броју и са разноврснијим  садржајем и програмом.