Познато је да инвестиције из дијаспоре значајно доприносе јачању извоза роба и услуга из Босне и Херцеговине. Компаније које су покренуте од стране инвеститора из дијаспоре су готово у потпуности орјентисане на извоз, често примарно орјентисане на земаље пријема гдје инвеститори из дијаспоре имају пословне контакте, познају језик, културу и тржишне прилике.

У реализацији извоза из БиХ могу помоћи и организације дијаспоре путем информисања,  повезивања и умрежавања. С обзиром на велики број дијаспоре из БиХ у Америци, као и чињеницу да Босна и Херцеговина има повлаштени царински третман за одређене производе при извозу производа у САД, неке организације су се управо и опредијелиле да пружају подршку у области извоза из БиХ у САД.

Повлаштен царински третман је у складу са Генералним системом преференција САД. Више информација о Генералном систему преференција САД можете прочитати на wеб страници Министарства вањске трговине и економских односа БиХ:

http://www.mvteo.gov.ba/publication/read/Produzenje-Generalnog-sistema-preferencija

или на: https://ustr.gov/issue-areas/trade-development/preference-programs/generalized-system-preferences-gsp/gsp-program-i-0

Додатне специфичне информације о ГСП програму, укључујући и провјеру да ли производ има право на бесцарински третман у оквиру овог програма, пружа Сектор за царинску политику и тарифе Министарства вањске трговине и економских односа Босне и Херцеговине http://www.mvteo.gov.ba/Content/Read/contacts . Увјерење да роба води поријекло из БиХ издаје Вањскотрговинска комора Босне и Херцеговине, Сектор за јавна документа http://www.komorabih.ba/sektor-za-javna-dokumenta/ .