У просторијама Основне школе “Gotthold-Ephraim-Lessing”, у Инголстаду, у петак, 19. јула 2019. године, свечано је обиљежен завршетак наставе у школској 2018/2019. години у допунској школи БиХ на босанском језику.

Поред наставнице, дјеце, родитеља, координатора и координаторица свечаности, додјели диплома су присуствовали генерална конзулка БиХ у Минхену Рузмира Тихић-Кадрић и предсједник Савеза допунских школа Босне и Херцеговине Харис Халиловић.

Генерална конзулка Тихић-Кадрић и господин Халиловић су у својим излагањима истакли важност очувања матерњег језика за дјецу и младе у дијаспори, потребу ширих активности бх. заједнице на укључивању нових ученика у ову школу и очувању веза са домовином.

Након обраћања уважених гостију и наставнице Селме Ћатић присутнима, ученици овог разреда извели су програм којим су презентовали свој рад и показали дио онога што су научили у оквиру босанске допунске наставе. За приказано су награђени аплаузом присутних, а за успјешно завршену школску годину генерална конзулица Тихић-Кадрић им је уручила дипломе.

Након званичног дијела свечаности, услиједило је двосатно дружење уз кахву и колаче.

Босанска допунска школа у Инголстадту основана је 12. 11. 2015. године, на иницијативу активиста БиХ у овом граду и Савеза допунских школа Босне и Херцеговине. Настава у босанској школи изводи се према плану, програму и уџбеницима Министарства цивилних послова Босне и Херцеговине.

За сарадњу са Савезом и истакнут допринос очувању матерњег језика и идентитета грађана БиХ у Инголстадту, предсједник Халиловић је уиме Савеза уручио захвалнице Реуфу Авдићу, Фаруку Хоту, Селми Ћатић, Јасминки Ахметовић и Неџми Ћатић.

Инголстадт је град у њемачкој савезној покрајини Баварска, смјештен на ријеци Дунав.  Године 2006. славио је свој 1200. рођендан. Чувен је по аутомобилској индустрији (Ауди), а у њему се налазе и електронски погони МедиjаМаркт и Сатурн.

Извор: Савеза допунских школа Босне и Херцеговине у СР Њемачкој