Савјет  министара БиХ, на приједлог Министарства безбједности, у јуну 2019. године усвојио је Миграциони профил Босне и Херцеговине за 2018. годину, чиме БиХ  на годишњем нивоу испуњава једну од обавеза у процесу либерализације визног режима те обезбјеђује увид у кључне трендове у области миграција.

Министарство за људска права и избјеглице БиХ, у оквиру своје надлежности за исељеништво, припрема анализу стања бх. исељеништва на годишњем нивоу, а односи се на податке о њиховом броју, статусу, запослености, укљученост у образовни систем и интегрисаност у државама пријема.

Процјена укупног броја особа које живе у исељеништву, а које воде поријекло из Босне и Херцеговине износи најмање 2 милиона. Од тога, број особа које су рођене у БиХ а живе ван њених граница, без обзира на њихово садашње држављанство,  износи 1.692.860 (подаци за 51 земљу свијета).

У 30 земаља Европе (Швajцарска, Норвешка и ЕУ-28) живи око 60% бх. исељеника.

Миграциони профил Босне и Херцеговине за 2018. годину можете преузети овдје, на сва три службена језика у употреби у Босни и Херцеговини и на енглеском језику.