У организацији Министарства за људска права и избјеглице БиХ у Генералном конзулату БиХ у Минхену је 31.3.2019. године одржан Сусрет младих из исељеништва у Њемачкој чије теме су биле допринос младих изради Оквирне стратегије сарадње са исељеништвом и увезивање младих у Њемачкој.

Скупу је присуствовало преко 70 учесника из исељеништва, дипломатско конзуларних представништава БиХ у Њемачкој, те представници Министарства за људска права и избјеглице БиХ,  Министарства вањских послова БиХ и Међународне организације за миграције.

На састанку је разговарано о младима БиХ поријекла у Њемачкој, њиховој организованости и умрежености, активностима које проводе, као и потреби развијања веза и сарадње са институцијама у БиХ, као и сарадње са младима у Босни и Херцеговини.

Презентоване су и активности на изради Оквирне стратегије сарадње са исељеништвом,  интерактивни веб портал за исељеништво, покренути пројекти према исељеништву, као и могућности укључивања исељеништва у развој Босне и Херцеговине кроз трансфер знања, инвестирање и друге начине.

Млади су током сусрета дали низ конструктивних приједлога за укључивање у текст нацрта Оквирне стратегије сарадње са исељеништвом, као и за даљи развој сарадње, међу којима су приједлози за успоставу програма размјене младих из Њемачке и БиХ, организација културних манифестација у Њемачкој, организација редовних годишњих сусрета са исељеништвом у свим дипломатско конзуларним представништвима БиХ, отварање коморе подузетника у исељеништву у Њемачкој, редовно информисање исељеништва у Њемачкој везано за могућност двојног држављанства, уписа дјеце у држављанство БиХ и матичне књиге, као и друге релевантне статусне информације, ажурирање информација на званичним wеб страницама институција,  генерално унапређење информисања и канала комуникације са исељеништвом, као и други приједлози.