Министрица за људска права и избјеглице БиХ  Семиха Боровац изјавила је да Министарство на чијем је челу жели да се што више осјети утицај исељеништва на свеукупни развој БиХ.

“Оно што желимо урадити када говоримо о исељеништву јесте да се заиста осјети њихов утицај у БиХ, не само кроз друштвено-економски развој, него и кроз све остале области”, рекла је Боровац у изјави за медије током 9. Сарајево Бизнис Форума 2018.

Министрица Боровац је учесница панела о улози жене у водству у развоју који је одржан у оквиру Форума.

“Оно што сада чинимо на плану увезивања са исељеништвом је управо да смо израдили мапирање нашег исељеништва у погледу људских потенцијала и онога што имамо у исељеништву, међу којима је, наравно, један значајан број жена које су итеткако признате у земљама пријема и које су преузеле и водеће улоге у неким областима или у власти у тим земљама”, рекла је Боровац те додала како ће ово бити прилика да се након мапирања говори и о тим врстама повезивања и сарадње.

Истакла је како само у Сјеверној Америци има знатан број жена  које могу учествовати у пријеносу знања и које су ангажоване у организацији која окупља успјешне Босанце и Херцеговце  из различитих области њиховог дјеловања.

Подсјетила је да су жене ту лидери у областима здравства, ИТ-сектора и да су спремне помоћи и своје знање пренијети појединцима, институцијама и организацијама у БиХ.