Први конгрес босанскохерцеговачких љекара у Њемачкој одржан је у Neu-Isenburgu код Франкфурта и представља значајан догађај за медицинску заједницу дијаспоре из Босне и Херцеговине.

Овај конгрес је окупио бројне стручњаке из различитих медицинских области, омогућивши  размјену знања, искустава и идеја, с циљем унапређења медицинске праксе како у Њемачкој, тако и у Босни и Херцеговини.

Повезивање босанскохерцеговачких љекара који раде у Њемачкој, стварање професионалне мреже која омогућава бољу сарадњу и размјену знања је важан фактор који може помоћи грађанима БиХ, посебно оним који се желе лијечити у Њемачкој.

О могућностима употребе савремених технологија у дијагностици и лијечењу, те како имплементирати те технологије у здравствени систем БиХ, биле су теме првог Конгреса бх. љекара у Њемачкој.

Савјети и помоћ у имплементацији здравствених реформи, заснованих на искуствима из Њемачке, оцијењено је, могу значајно допринијети ефикаснијем и праведнијем здравственом систему у БиХ.

Први конгрес босанскохерцеговачких љекара у Њемачкој био је изузетно успјешан у повезивању медицинских стручњака и стварању платформе за сарадњу и размјену знања. Овај догађај нагласио је важност континуиране едукације, трансфера технологије и подршке здравственим реформама у Босни и Херцеговини јер љекари из дијаспоре, својим знањем и искуством, могу значајно допринијети унапређењу здравственог система и бољој будућности за све грађане како БиХ и других земаља региона, оцијенили су учесници овог окупљања.