У Гетебургу је одржан први Бизнис Форум у организацији Асоцијације БиХ предузетника у Шведској (БХНС), посвећен унапрjеђењу привредне сарадње између Босне и Херцеговине и Краљевине Шведске.

Асоцијација окупља привреднике са снажним осјећајем припадности својој земљи поријекла – Босни и Херцеговини, али истовремено с јасном визијом будућности у Шведској па су присутни у препуној дворани импозантног Gothia Towera могли слушати о изузетно успјешним пословним причама, али и приликама за повезивање наше двије земље у будућности.

Назиф Хасановић, предсједник БХНС-а пожелио је добродошлицу учесницима и казао да је овај догађај конкретан примјер начина на који Асоцијација дјелује.

Почасни гост Форума био је Бојан Шошић, амбасадор БиХ у Шведској. Амбасадор је говорио о вриједностима сарадње привредника, а посебно је нагласио значај размјене знања.

“Потенцијала у привреди има и ја бих инсистирао да се уведу шведски критерији, да наши привредници који су испекли занат овдје, пренесу то знање на привреднике у БиХ. То би била та додатна вриједност”, казао је амбасадор Шошић.

Босанка са импозантном биографијом Binella Vannesjö говорила је о теми како постати успјешан подузетник у Шведској. Бинелла је власница групације компанија у Шведској које имају више од 5000 запослених. Поред Шведске, групација Анва послује у Кини, Латвији и Словачкој.

“Велика ми је жеља је да једног дана имамо фабрику и у Босни и Херцеговини. Било ми је задовољство бити овдје, чути ове сјајне говорнике јер се осјећам као Босанка у души и срцу. Овакви догађаји су велика прилика за све нас да заједно створимо нешто ново”, сматра Binella Vannesjö.

Храна је дио традиције Босанаца и Херцеговаца, а како би се бх. производи нашли на полицама шведских трговина, постоји много изазова. Алмир Кудић и Милан Сорак из компаније која увози бх. производе у Шведску су их успјели савладати, па се у највећим трговачким ланцима нашао ајвар, вегета, сухо месо, кафа. Препознатљиви мириси и окуси из наше земље.

О томе како лансирати производ који испуњава све услове глобалног тржишта, говорио је Дамир Ганић, стручњак за корпоративно управљање, развој производа у пољу електронике, механике и електроакустике, међународне стандарде управљања квалитетом, цертификацију производа и пласирање на глобално тржиште.

 

Увијек занимљива тема је дигитализација, а о брзорастућим потенцијалима дигиталног пословања између БиХ и Шведске говорио је Харис Хусејновић, директор развоја бизниса компаније ЗенДев.

Увезивање дијаспоре и домовине јесте најбржи начин за успјех привреде и карта за будућност наше домовине. Ахмет Егрлић потпредсједник Вањскотрговинске коморе БиХ, изразио је важност умрежавања компанија из Шведске и БиХ.

“Имамо огроман потенцијал, имамо пуно бх. привредника који заузимају јако важне позиције овдје у Шведској, или имају своје компаније. Важно их је умрежити са људима у БиХ како би заједнички освајали ово тржиште”, рекао је Егрлић уз напомену да Шведска још увијек има малу вањскотрговинску размјену у поређењу са тржиштима попут Њемачке, Аустрије или Швицарске. Др. Харун Капетановић, иницијатор Стратешког инвестиционог фонда БиХ је казао да овај догађај говори о потенцијалима дијаспоре који су неограничени.

Тај потенцијал се не ограничава само на дознаке него и на преношење знања, повезивање компанија, али и у инвестирање у Босну и Херцеговину.

Асоцијација ће и у будућности радити на конекцијама између Босне и Херцеговине и Краљевине Шведске, а овај форум је платформа за јачање веза између наше двије земље. Циљ није само олакшати пословне контакте и склапање пословних уговора, већ и унапрјеђивати дугорочну сaрадњу која ће донијети корист свим учесницима.

 

Извор: klix.ba