Општина Лопаре и Бизнис центар бх. дијаспоре су представили публикацију „Мапирање дијаспоре у локалној заједници – Општина Лопаре: Долазе наши“, која је настала као резултат пилот-активности мапирање дијаспоре са подручја једне локалне заједнице у Босни и Херцеговини, а уз подршку УСАИД пројекта „Диаспора Инвест“.

„Циљ ове активности је прикупити искуства у мапирању дијаспоре која се могу пренијети из Општине Лопаре на све друге локалне заједнице у нашој земљи. Сазнали смо више о путу развоја активности локалне заједнице са дијаспором, препознали инвестиције дијаспоре у Лопарама, мапирали друге активности на којима је дијаспора радила како бисмо та искуства могли пренијети даље“, поручио је Армин Алијагић, руководилац Бизнис центра бх. дијаспоре.

Лопаре су дијелом Мреже јединица локалне самоуправе – партнера Бизнис центра бх. дијаспоре, које раде на подршци и узајамној размјени информација које могу охрабрити нова улагања и сарадњу са исељеништвом.

“Данас Лопаре расту, позитивне приче се шире даље, нове компаније стварају нова радна мјеста. Када људи говоре о нама – говоре као о добром примјеру. На то сви требамо бити поносни. И због свега тога, успјешно смо реализиовали сарадњу са пројектом Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) под називом„Диаспора Инвест“, путем којих је неколико инвестиција у нашем крају подржано путем грантова и активности техничке подршке. Затим смо реализовали „Дане дијаспоре“ под слоганом „Долазе наши“, а сада успјешно проводимо мапирање дијаспоре. И коначно, као врхунац свега тога је и израда ове публикације – која доноси мапу инвестиција наше дијаспоре, приказ привредног потенцијала Лопара, као и све научене лекције мобилисања дијаспорског потенцијала за друге локалне заједнице које желе пратити наш пут“, поручио је начелник Општине Лопаре др. Радо Савић.

Публикација доноси детаљну анализу структуре запослених, привредних субјеката, активности Удружења Мајевичана у Швајцарској као темељне тачке окупљања дијаспоре из Лопара, успјешне приче подршке дијаспори, корисне контакте у заједници и препоруке за друге локалне заједнице.

„Од Лопара можемо научити много, а прије свега да кључ успјешне сарадње лежи у изградњи повјерења. Такође, препознајемо важност постојања подршке институција и једне свеобухватне сарадње цивилног друштва, привредника, дијаспорских удружења, академске заједнице и медија. Сви они дају допринос томе и стварају резултате”, закључио је Алијагић.

Извор: Диаспораинвест