Općina Lopare i Biznis centar bh. dijaspore su predstavili publikaciju „Mapiranje dijaspore u lokalnoj zajednici – Opštini Lopare: Dolaze naši“, koja je nastala kao rezultat pilot-aktivnosti mapiranja dijaspore s područja jedne lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini, uz podršku USAID projekta “Diaspora Invest”.

„Cilj ove aktivnosti je prikupljanje iskustava u mapiranju dijaspore koja se mogu prenijeti iz Općine Lopare u sve ostale lokalne zajednice u našoj zemlji. Saznali smo više o razvoju aktivnosti lokalne zajednice s dijasporom, prepoznali ulaganja dijaspore u Loparama, mapirali druge aktivnosti na kojima je dijaspora radila kako bismo ta iskustva prenijeli dalje“, rekao je Armin Alijagić, pročelnik Biznis centra bh. dijaspore.

Lopare su dio Mreže jedinica lokalne samouprave – partnera Biznis centra bh. dijaspore, koje rade na podršci i dijeljenju informacija koje mogu potaknuti nova ulaganja i suradnju s iseljenicima.

„Danas Lopare rastu, pozitivne priče se šire dalje, nove tvrtke otvaraju nova radna mjesta. Kad ljudi govore o nama – govore o dobrom primjeru. Svi bismo trebali biti ponosni na to. I zbog svega toga, uspješno smo realizirali suradnju s projektom Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) pod nazivom „Diaspora Invest“, putem kojih je kroz bespovratna sredstva i aktivnosti tehničke podrške podržano nekoliko investicija u našoj regiji. Zatim smo realizirali “Dane dijaspore” pod sloganom “Dolaze naši”, a sada uspješno provodimo mapiranje dijaspore. I na kraju, vrhunac svega ovoga je izrada ove publikacije – koja donosi kartu ulaganja naše dijaspore, pregled gospodarskog potencijala Lopara, kao i sve naučene lekcije mobiliziranja potencijala dijaspore za druge lokalne zajednice koje žele da slijede naš put“, rekao je načelnik općine Lopare dr.Rado Savić.

Publikacija donosi detaljnu analizu strukture zaposlenih, gospšodarskihh subjekata, djelovanja Udruge Majevičana u Švicarskoj kao temeljnog okupljališta dijaspore iz Lopara, uspješne priče podrške dijaspori, korisne kontakte u zajednici i preporuke za druge lokalne zajednice.

„Od Lopara možemo puno naučiti, a prije svega da je ključ uspješne suradnje u izgradnji povjerenja. Također, prepoznajemo važnost potpore institucija i sveobuhvatne suradnje civilnog društva, gospodarstva, dijasporskih udruga, akademske zajednice i medija. Svi oni tome doprinose i stvaraju rezultate“, zaključio je Alijagić.

Izvor: Diasporainvest