Парламентарни избори у Њемачкој ће се одржати овог септембра, а један од кандидата за улазак у Бундестаг из реда социјалдемократа је Адис Ахметовић. Ријеч је о младом и успјешном политичару босанскохерцеговачког поријекла, чији су родитељи избјегли из Босне и Херцеговине у Хановер.

Као и бројне бх. избјеглице, и Ахметовићи су своју земљу напустили без ичега и запутили се у туђину. Борили су се и изборили да својој дјеци, Адису и његовом брату, обезбиједе услове за добру будућност. У томе су итекако успјели.

Адис, иначе магистар образовања, прве кораке у политици направио је 2014. године. Данас је на функцији предсједника Социјалдемократске партије Њемачке (СПД) у Хановеру.

– СПД има добру шансу за побједу на изборима. Хановер је град у којем је социјалдемократија јака и због тога су шансе данас веће него јучер. Еуфорија је велика јер посљедње прогнозе предвиђају жељени успјех на изборима, али не смијемо се опуштати – идемо на улицу борити се и радити на кампањи. Битно је да имамо фокус и да не правимо грешке. Ако то успијемо и наставимо бити добар тим, вјерујем да ћемо побиједити, прича нам Ахметовић, иначе добро познат становницима Хановера.

На улицама, клубовима, фирмама овог града – ујутро, навечер, током дана – од свих кандидата за предстојеће изборе најчешће ћете видјети овог босанскохерцеговачког бисера. Он врло важном сматра комуникацију са грађанима и активности у заједници, о чему свједоче и његове друштвене мреже.

– Мој је циљ да Њемачка опет буде социјална држава и да се више прилика пружи онима који немају много новца. Имамо одличан систем, али људи који раде важне послове, напримјер у болници, зарађују јако лоше. Уколико уђем у Бундестаг, залагаћу се за повећање минималне сатнице са тренутних девет на 12 еура за све. Зашто? Ако неко ради осам сати дневно, пет или шест дана у седмици, на крају мјесеца треба добити плату којом може издржавати себе и породицу, каже Ахметовић.

Ово је директно повезано и са пензијом, јер, каже, многи не могу живјети од пензије у Њемачкој.

– Друга важна тема моје кампање је смањење цијене годишње карте за јавни превоз у Хановеру са тренутних 780 на 365 еура или еуро по дану, објашњава наш саговорник, а судећи по прогнозама – већина у Хановеру подржава Адисове идеје.

Догађај који би могао бити пресудан на предстојећим изборима је одлука канцеларке Ангеле Меркел да се не бори за нови мандат. А да се кандидовала, сматра Адис, опет би побиједила.

Радит ће са Шмитом

Он велику љубав гаји према земљи поријекла, чијег се држављанства због политичке каријере морао одрећи. Ипак, бх. документи нису оно што човјека чини Босанцем.

– Никада нисам заборавио гдје су моји коријени. Ја сам Босанац, зовем се Адис Ахметовић, не зовем се Томас Милер. Људи ме питају одакле је моје име, ја им отворено и са великом части одговорим да сам Босанац, поријеклом из Босне и Херцеговине, фамилија ми је из Бањалуке, мама из Босанског Петровца, каже нам овај велики патриота.

У случају да уђе у Бундестаг, каже Ахметовић, наша држава, али и остатак западног Балкана ће имати његову подршку.

– Пробат ћу у њемачком парламенту градити европску политику за БиХ, како би се Босна брже интегрисала у Европску унију. Пробат ћу бити јак њемачки глас за Босну. Радит ћу са новим високим представником у БиХ Кристијаном Шмитом и, надам се, да ћу као политичар поријеклом из БиХ, од 27. септембра моћи да развијам политику за БиХ, каже Адис Ахметовић.

 

Преузето: Moja BiH