УСАИД пројекат “Диаспора Инвест” овог љета успјешно реализује програм мобилности за младе из босанскохерцеговачке дијаспоре – људе који припадају другој генерацији исељеника, али и за младе људе који су посљедњих неколико година провели на студију или радe вани.

Циљ програма је охрабрити њихов долазак у Босну и Херцеговину те им пружити прилику да пронађу нове пословне перспективе у БиХ. Једна таква прича је и прича Аммара Лиђана, родом из Бихаћа, који је завршио пословну економију. Током студија је боравио на Универзитету у Марибору у Словенији и на Универзитету у Гразу.

– Још током додипломског студија видио сам шта значи студирати у иностранству и живјети у иностранству, па сам 2019. године донио одлуку да напустим БиХ и отишао сам у Њемачку, у град Падерборн. Епидемија је промијенила околности, те сам почео истраживати опције које имам. Појавила се прилика при УСАИД-овом пројекту “Диаспора Инвест” да се вратим у БиХ. Истовремено, уписао сам мастер студије онлине путем. Након што сам прошли семестар провео у Марибору, већ наредни идем на Eskişehir Osmangazi Универзитет у Турској. Дакле, стална мобилност вам некако постане дијелом живота, а ова прилика да се вратим у БиХ и искусим рад овдје је нешто што ће сигурно усмјерити и моје размишљање о будућности. Дугорочно још нисам донио одлуку о потпуном повратку у БиХ, али никад се не зна. Сматрам да је живот у БиХ могућ, али до остварења циља се лакше и брже дође у иностранству, искрено ће Лиђан.

Поред свих досадашњих програма, као посебно искуство ипак истиче DiaWorks Summer Internship.

– Захваљујући УСАИД-овом Пројекту имам част и могућност да проведем мјесец дана у БиХ и обавим праксу коју никад нисам имао могућност обавити док сам био у БиХ. Компанија у којој обављам праксу је “Столарија КЕНДИЋ” из Велике Кладуше, на позицији административног службеника.

Овим путем бих хтио поручити младим људима у БиХ да искористе сваку могућност која им се нуди – студиј, мобилност, учење страног језика, умрежавање и рад на себи. Уколико нема опција у БиХ, не плашите се мобилности и не мислите да је свако кретање “трајно” и коначно. Направите план/циљ гдје се видите за годину, двије, пет година и радите све да остварите тај циљ, закључио је Аммар Лиђан.

Извор: Moja BiH