Уз подршку живиничке дијаспоре, али и успјешну сарадњу и-платформе са Градом Живинице, 17. фебруара уприличен је други „Живинице Меет Уп“, којем су, поред већ добро познатих лица, присуствовали и нови учесници, жељни живиничког просперитета.

На самом почетку сусрета, учесницима су се обратили организатори овог скупа – Наида Хусић испред Канцеларије за дијаспору Града Живинице, и наш Томислав Тадић.

С обзиром на чињеницу да се пионирски „Живинице Меет Уп“ организовао у склопу манифестације „Дани дијаспоре“, а која је својствена зимским данима, овај пут госпођица Хусић нагласила је да ће се, захваљујући преданом раду упосленика Града, са градоначелником Самиром Камењаковићем на челу, наведена манифестација по први пут ове године организовати и у љетним мјесецима, када је концентрација исељеника у већини бх. градова и најуочљивија. С тим у вези, додаје Хусић, Министарство за људска права и избјеглице БиХ овом граду додијелило је грант у износу од 10.000 КМ, те ће, захваљујући финансијској подршци, „Дани дијаспоре – љето у Живиницама“ обиловати разним спортским, културним, гастрономским и забавним активностима.

Ову информацију потврдио је и представник наведеног Министарства, господин Митар Ковачевић, који је био један од учесника скупа.

Како унаприједити живот у овом Граду? Ово питање наметнуло се као примарно и основно, и управо оно представља суштину постојања оваквих догађаја. Живиничани, настањени од Турске, до земаља Западне Европе, изнијели су бројне приједлоге којима би се могао унаприједити свакодневни живот њихових сународњака, али и боравак исељеника у родном мјесту за вријеме њихових посјета.

Иако, према ријечима наших учесника, велика већина и приликом посјете свом родном граду муку мучи с недостатком времена, сматрају да би се вријеме које проведу у Живиницама итекако могло садржајније употпунити, стога су забавни садржаји попут фестивалских и концертних активности неминовни, затим размјена љетних кампова за младе Живиничане, санација дјечијих игралишта као и боља понуда активности које су у корелацији са историјским догађајима.

Но, осим већ споменутог, претежно забавног садржаја, Живиничани настањени у бројним европским земљама сматрају да се у овом граду, што хитније, треба употпунити угоститељска понуда са прикладним паркинг мјестима. „Евидентан је недостатак профињенијих ресторана у којима би се могли одржавати и пословни сусрети“, наглашава један од учесника „Меет Уп“- а.

Такођер, развијање сеоског туризма, промоција алпинизма, али и уређење паркова увелико би привукли бројне стране посјетитеље у овај град, сматрају Живиничани у дијаспори.

Но, сви они размишљају и о својим суграђанима који су и даље становници њиховог родног града, те се питају како задржати млађу популацију у овом градићу. „Још успјешнијим развојем бизнис центра, рјешавањем стамбеног питања за младе особе, отварањем нових радних мјеста“, тврде наши саговорници.

Све у свему, велики посао је пред свима нама. Овај „Меет Уп“, изњедрио је договор да ће се са унапређењем Живиница кренути од малих пројеката за чију реализацију су поједини учесници већ унапријед обећали финансијску помоћ. Такођер, увелико ће се порадити и на самом маркетингу који је итекако потребан овој перспективној средини, али и на још успјешнијем увезивању Живиничана.

Преузето: i-platform.ch