Национални парк „Сутјеска“ је најстарији и највећи национални парк у БиХ, по својим природним вриједностима и љепотама бисер БиХ. Као ријетко гдје, овдје се може видјети љепота природе: хук и мистична тишина шуме, жубор бистрих ријека, зов дивљачи, чудесна игра сјенки на језерима Зеленгоре. Природа је заиста богато обдарила овај јединствени кутак Балкана.

У националном парку се налази највиши планински брх у БиХ – Малгић 2386 м, већи дио Волујака, Зеленгоре, Лелије. Највећи водени токови у парку су Дрина, Пива, Сутјеска. У самом срцу парка смјештен је и природни резерват Перућица, најочуванија и највећа прашума у Европи, у којој је од оснивања Националног парка строго забрањена било каква интервенција човјека. Административно сједиште парка је Тјентиште. На подручју Националног парка „Сутјеска“ налазе се и многобројни споменици старије и новије историје, велики број археолошких налазишта, етничких и историјских обиљежја.

Понуде Националног парка „Сутјеска

Камповање – Камп „Сутјеска“

Камп се налази на Тјентишту. Има све што је потребно за угодан боравак – бунгалове, ауто – камп.

Базен
У склопу парка налази се и базен величине 16000 квадратних метара. Пружа идеално освјежење у љетном периоду.

Планинарење
Људи углавном посјећују парк „Сутјеска“ јер желе уживати у прекрасној природи, па тако постоје означене стазе намјењене планинарима. Укупно је 9 пјешачких стаза, од којих је најдужа 22 километра.

Бициклистичка стаза

За оне који воле истраживати природу бициклом постоји стаза посебно намијењена за ту сврху. Дужина стазе је 48 километара. Почиње у Тјентишту, а завршава на Орловачком језеру.

Рафтинг
Посјетиоци који желе испробати рафтинг, могу то урадити на ријеци Тари у кањону Сутјеске. За спуст низ Тару добија се опрема и стручно особље које их води.

Музички фестивал

Музички фестивал, ОК Фест, одржава се у јулу сваке године на Тјентишту. Поред цјелодневног музичког програма посјетиоцима се нуди рафтинг и шетња планинским стазама.

Манифестације
Јануар

Хајка на вука.

Мај
Риболовна манифестација „Лов на пастрмку на брзим водам“. Обиљежавање дана Европарц-а, с обзиром да је национали парк „Сутјеска“ члан европске федерације паркова, промовише здрав однос човјека према природи и његовом окружењу.

Јун
Обиљежавање међународног дана заштите животне средине. Обиљежавање „Дана битке на Сутјесци“. Парковијада.

Август
Планинарска акција „Језера Зеленгоре“ – обилазак осам језера и осам врхова Зеленгоре.

Септембар
Туристичко-спортско-рекреативна вожња теренским возилима на Зеленгори. Ова манифестација има промотивни карактер као и такмичарски, а све у циљу представљања природних љепота националног парка „Сутјеска“.

Извор: https://www.visitmycountry.net/bosnia_herzegovina/bh/index.php/nacionalni-parkovi