Упркос пандемији и стагнацији тржишта, прича о компанији “Еуросаг” из Бијељине, која је покренута захваљујући инвестицији повратника из Италије и његових пословних сарадника који су још у дијаспори, буди наду у опоравак домаће економије.

Након што је деведесете провео у Италији, Саво Јоксимовић се одлучио вратити у Босну и Херцеговину и покренути посао у производњи намјештаја. Повезао се са улагачима из дијаспоре, те је захваљујући својим пословним везама осигурао и прве прилике за извоз свог производа. У Италији је 12 година радио на изради сајамских штандова, поставци модних ревија, опремању банака и продавница.

Убрзани темпо живота и стални прековремени рад навели су га да размишља о повратку, те стварању неког мирнијег ритма живота у родној груди. Повратак није био лаган.

– У почетку смо се бавили увозом и продајом обуће из Италије, али смо онда препознали прилику и нашли свој простор на тржишту у производњи намјештаја по мјери. Ту имаш шансу да унесеш властите идеје, могућности извоза и изласка на страна тржишта су добре. Повезао сам се са нашим људима у дијаспори и посао је кренуо. Већ у септембру 2019. смо одрадили први извоз за Италију. Касније нам се отворила и Швицарска, навео је власник ове компаније.

“Еуросаг” сада планира набавку машина које ће убрзати производњу и квалитет израде.

– Пандемија коронавируса је донијела велике изазове, али ми се боримо. Производња је веома захтјевна, али има и своје предности. У сарадњи са произвођачима профилне иверице из Италије успјели смо направити јединствене производе на тржишту БиХ. Посебно смо поносни на нашу линију кухиња. Сада, када смо стекли повјерење на нашем, али и на међународном тржишту, имам разлога бити оптимистичан, казао је Јоксимовић.

Ова компанија је учествовала у програму техничке обуке УСАИД Пројекта “Диаспора Инвест” на пољу управљања, продаје и комуникација. Овај пројекат је реализирао четири wебинара, али и Тренинг продаје и комуникација за мала и средња предузећа средином овог мјесеца. Саво Јоксимовић је истакао важност улагања у едукацију кадрова.

Само заједно и одговорно можемо мијењати стање. Надам се да ће моја прича охрабрити младе људе да се окрену овом сектору и ту пронађу своје шансе, поручио је Саво Јоксимовић, саопћено је из УСАИД Пројекта “Диаспора Инвест”.

Извор: Моја БиХ