Ове године 14. Дани Балкана ће се одржати у периоду од 05. марта до 05. априла у Минхену.

Свечано отворење 14. Дана Балкана ће бити уприличено 05. марта 2020. године у 18,00 сати у Музеју града Минхена, Санкт-Јакобс-Платз 1.

Огранизатор овог догађаја је удружење „Hilfe von Mensch zu Mensch“ (Од човјека човјеку). Поред бројних активности раде и на окупљању особа проијеклом са Балкана и очувању традиције и културе, што доказује и чињеница да ове године 14. пут по реду организују Дане Балкана у Минхену чија је сврха промицање дијалога између различитих култура, традиција и стилова живота свих земаља Балкана.

За 14. Дане Балкана посјету је најавила и група „Галеб“ из Јабланице, млада група гитариста која ће свирати на свечаном отворењу 14. Дана Балкана у Градском музеју у Минхену. Група „Галеб“ ће у склопу ове манифестације учествовати и на врло популарном „Балканбасару“ који се одржава 7. марта, а планиране су посјете Градском музеју, Центру за језике заједнице „Hilfe von Mensch zu Mensch“, као и бројним културним центрима у граду Минхену, гдје ће се разговарати о темама као што су економија, политика, дискриминација.

Од богатог програма у наставку издвајамо неке од најављених догађаја:

 БАЛКАНБАЗАР – 07.03.2020. године, субота/13:00 сати/ Will-Graf-Gymnasium, улица Borschtalle 26, Минхен

Балканбазар је јединствена и врло популарна манифестација на Данима Балкана. Сваке године, већ по 14. пут на Балканбазару су присутни бројни излагачи са умјетничким радовима и домаћим производима из земаља са балканског простора. Поред многобројних штандова, упоредо се одржава и такмичење у фолклору. Ове године представљају се културно-умјетничка друштва Етно клуб КИЦЕЉ из Тузле, ЖЕНА ПОВРАТНИЦА ПОДРИЊКА из Сребренице, Културно-умјетничко друство ЖЕНА ЈЕЛЕК из Минхена, РУКОМ из Босне и Херцеговине, НАВИ ЕВЕРЛАСТ из Крагујевца (Србија), БЕХАР из Минхена, Милка Тисма и Амира Живковић из Минхена, Мерсиха Шукман из Јабланице. Учесници ће представити традиционалне плесове из Словеније, Србије и Босне и Херцеговине.

ДИЈАЛОГ: „ЖЕНЕ НА БАЛКАНУ“ – 13.03.2020. године, петак/19:30 сати, Raum 0.131, Gasteig, Rosenheimer Str. 5

Жене различитих генерација из различитих земаља балканског простора извјештавају и објашњавају позадину дубоких политичких промјена, о томе какав је њихов живот у тим балканским земљама, о њиховој потрази за слободом и чежњом за самоодређењем. Осим тога, неке од тих жена су експлицитно освијетлиле улогу жене у контексту политичких промјена. Понекад се извјештаји значајно разликују по садржају. Међутим, сви дијелимо потребу за праведним и другачијим животом. Тако бисмо започели овај наш дијалог.

Предавачи на овом дијалогу су: Мелиха Хоџић (Босна и Херцеговина), Др. Катја Коболт (Словенија), Белинда Дибра Кохорст (Албанија), Тyуркyан Осман (Бугарска), Риа Сцхнеидер (Србија).  Водитељи и модератори овог дијалога су: Јасна Исаковић и Гудрун Хацкенберг

Представа „ЋИРО“ – 13.03.2020. године, петак/19:00 сати, Anton Fingerle Zentrum, Schlierseestraße 47, Минхен

Фантастична монодрама о тренеру свих тренера, великом Мирославу Блажевићу који је широј јавности познатији као Ћиро. Наш прослављени глумац и ТВ водитељ Тарик Филиповић својом изведбом у овој драми дочарава живот Мирослава Ћире Блажевића, уз чије име се везује више анегдота и асоцијација, него ли за неку другу урбану легенду. Глумац у монодрами открива не само оно што је Ћиро представљао за њега док је одрастао, него и за цјелокупан ногометни свијет. Ћирине реченице се и данас цитирају, а његов чувени израз „сине мој“ му је увелико дао и неизбрисив лични печат.

Програм манифестације можете погледати овдје, а све друге информације можете пронаћи на wеб страници: www.balkantage.org/ba