У организацији  БХ УК Нетворка у просторијама Босанске куће у Бирмингему 19.02.2020. године је организована вечера за особље и волонтере добротворне организације “Ремемберинг Сребреница” у знак захвалности за њихов рад и допринос.

Вечери су присуствовали чланови различитих заједница централног дијела Велике Британије, укључујући Мохаммеда Азима, градоначелника Бирмингема, Вању Филиповића, амбасадора БиХ у Лондону, др. Waqara Azmija OBE, оснивача “Ремемберинг Сребреница”, војног аташеа Неџада Садиковића; представнике британске војске и ваздухоплоства, британске полиције, представнике парламента Велике Британије, те многе друге.

Током вечере, откривен је мурал у Босанској кући, као резултат сурадње Босниа УК Нетворка и Celebrating Sanctuary организације. Мурал је насликао изванредни умјетник Давид Томас Бeри уз помоћ Shaheen Ahmed умјетнице из Бирмингема, која је након радионице са ученицима бх. допунске школе Бирмингхем добила идеју и инспирацију за мурал.

Овом свечаном приликом додијељене су и награде свим онима који су се радом у своје слободно вријеме посветили казивању истине и едуковању других о геноциду у Босни и Херцеговини, те помогли жртвама геноцида. Награде су уручене Амри Мујкановић, Healing Hands Networku, Бх. асоцијацији Ковентри, БХ асоцијацији Бирмингем, Аиди Салкић, те Босанском културном центру Midlands.

Догађај је препознао неуморне напоре и посвећеност свих оних који толико времена посвећују подизању свијести о Сребреници и користе лекције из геноцида да раде на промовисању кохезије и сузбијању мржње и нетрпељивости у својим заједницама.

КУД “Младост Босне” је изведбом традиционалних кола под будним оком кореографкиње Фахире Хасеџић задивило све присутне.

Извор: БХ УК Нетворк