Најпосјећеније туристичке дестинације у Средњобосанском кантону (СБК) овога љета су Јајце, Травник и Фојница, изјавио је Фени директор Туристичке заједнице СБК-а Мирослав Матошевић, додавши како је у јуну евидентирано 13.656 ноћења у хотелском смјештају.

Матошевић је казао да нису регистровани доласци и ноћења у смјештајима физичких особа.

– Тако да, према нашој процјени, можемо говорити о 20-ак хиљада ноћења на простору СБК-а током јуна – казао је Матошевић.

Превладавају домаћи гости, а међу туристима из иностранства у јуну је највише било туриста из земаља Арапског полуотока, односно из Саудијске Арабије и Уједињених Арапских Емирата.

По бројности, како је казао Матошевић, слиједе гости из Хрватске, Србије и Њемачке.

– Тренутно се највеће  активности одвијају на подручју општина Јајце, Фојница и Травник, односно планине Влашић, који поред остварених боравака имају и велики број једнодневних туриста и најразноврсније ванпансионске садржаје и програме. У протеклим годинама се на овим дестинацијама доста улагало у спортске терене и припреме спорташа, програме унапређења здравља, зиплајн, вожњу бродицама, бициклизам и планинарење, што евидентно даје учинка у атрактивности туристичких дестинација и повећању конкурентности у односу на друге дестинације у БиХ – казао је Матошевић.

Забиљежено је и значајно повећање туристичких активности у домену спортског туризма, посебно на Влашићу, који је, како је навео, постао незаобилазна дестинација припрема спорташа.

Као и сваке љетне туристичке сезоне, атрактивне су и туристичке дестинације са развијеним аква парковима, као што су Фојница и Витез, те природним купалиштима на језерима, попут оних у Јајцу.

Услијед пандемије коронавируса, највише одступања у односу на раније године видљиво је у мањем броју организованих туристичких манифестација на подручју СБК-а.

– Поред манифестација евидентно је и знатно мање активности из домена пословног туризма и организације различитих семинара, пословних састанака, конференција. Наравно да је кључни разлог пандемија ковида-а 19 и захтјевне мјере при одржавању таквих манифестација – додао је Матошевић.

У Туристичкој заједници СБК-а истичу да су, уз најзначајније туристичке дестинације, видљиви и позитивни помаци у туристичким активностима на подручју општина Витез и Бугојно.

Преузето: Артинфо.ба