У организацији Савеза босанскохерцеговачких школа (Verband bosnisch-herzegowinischer Schulen e.V.), у Штутгарту су, у недјељу, 07. 07. 2019. године одржани традиционални сусрети допунских школа БиХ у СР Њемачкој који се одржавају поводом завршетка школске године.

Овогодишњи сусрети одржани су под мотом и називом, „Једна си једина – Босна и Херцеговина“, а њихова порука је: Морална обавеза свих нас у дијаспори је сачувати свој матерњи језик и идентитет и везе са домовином.

Програмом одушевила дјеца из Хамбурга, Ротенбурга, Синделфингена, Оберленингена, Улма, Аусбурга и Штутгарта, Мила Халаваћ из Манхајма, „Млади бисери“ из Штутгарта, књижевнице и књижевници: Мина Имшировић, Аида Ђулић, Мејрема Велић и Хусеин Хуска Исмаиловић. Проглашени најбољи ликовни и литерарни радови ученика за 2019. годину.

Манифестација у Штутгарту почела је интонирањем химне Босне и Херцеговине, сјећањем и одавањем почасти за страдале у геноциду у Сребреници и све невино убијене у другим дијеловима Босне и Херцеговине, у току агресије на нашу домовину. Услиједила је кратка видеопрезентација седмогодишњег рада Савеза и босанских школа у СР Њемачкој, а након тога тросатни програм који су извела дјеца, полазници босанских школа из Хамбурга, Ротенбурга, Синделфингена, Оберленингена, Улма, Аусбурга и Штутгарта, најмлађи чланови и чланице КУД-а „Млади бисери“ из Штутгарта, истакнуте књижевнице и књижевници БиХ у дијаспори, Мина Имшировић из Аусбурга, Аида Ђулић из Ротенбурга, Хусеин Хуска Исмаиловић из Минхена и Мејрема Велић из Беча. Била је то права тросатна дјечија ода домовини у Штутгарту, а посебан дојам на све присутне оставила је гошћа из Манхајма, све популарнија млада глумица Мила Халаваћ. Изведбом поеме „Што те нема“ и монологом „Он мени нема Босне“, Јосипа Пејаковића, код многих је изазвала сјету и сузе, а награђена је бурним аплаузом свих присутних.

Осим представника босанских допунских школа, од којих су неки прешли и више од 700 километара да би дошли у Штутгарт, попут ученика и наставника из Хамбурга, манифестацији у Штутарту присуствовали су, и: генерални конзул БиХ у Штутгарту Беган Мухић, конзул Мирза Хусић, предсједник Мешихата ИЗ БиХ у Њемачкој Пашо еф. Фетић, замјеник министра за дијаспору Косова Ћерим Бајрами, члан ГО ССД БиХ из Њемачке Неџад Солуновић, др. Пинсел (Michael Sieger), истакнути сликар и учитељ сликарске академије у Штутгарту, др. Азра Худелмајер, академски сликар Самир Дервишевић, предсједник КУД-а „Млади бисери“ Сеад Селмановић и многи други.

Посебан дио програма на манифестацији у Штутгарту био је додјела свједочанстава полазницима допунских школа БиХ на босанском језику у Баден-Виртембергу и проглашење најбољих ликовних и литерарних радова ученика у 2019. години.

На конкурс Савеза за најбоље ликовне радове ученика стигло је више од 270 радова из цијелог свијета.

Прво мјесто освојили су и најбољим ликовним урадцима проглашени радови: Аделе Трњанин из Сенерборга (Данска), Есме Салкић из Манхајма (Њемачка) и Аднана Ђулића из Ротенбурга (Њемачка). Друго мјесто освојили су: Исхак Агић, (Њемачка), Един Неџибовић из Синделфингена и Зинедин Шаћировић из Новог Пазара (Србија), а треће: Јасмина Мујчиновић, Емина и Ламија Бибер (Њемачка) и Мелиса Јусић, Језерски (Босна и Херцеговина).

Специјалне награде за идеју и умјетнички дојам припале су радовима Енисе Фестић из Данске, Ариану Хидићу из Минхена и заједничком раду полазника босанске школе из Ротенбурга, а похвале радовима полазника босанских школа из Хамбурга, Минхена, Штутгарта, Аусбурга и Улма.

Прво мјесто код литерарних радова ученика освојила је Едина Кахримановић из Ротенбурга, за пјесму „Моја домовина“, друго Махир Чустовић из Аусбурга и Ханах Сердаревић из Граца (Аустрија), а треће Фатих Адемовић, први разред О.Ш. Нур, Нови Пазар, за састав: Прича мог завичаја. Специјалну награду код литерарних радова освојила је Александра Мракић, ученица 1. разреда Средње стручне и техничке школе у Градишци (БиХ) за пјесму „Оде нам младост“.

Захвалнице и поклоне најбољим ауторима ликовних и литерарних радова ученика уручили су представници ГК БиХ у Штутгарту, представници Савеза и гости.

Одличне водитељице програма биле су: Наташа Мркић и Свјетлана Николић.

 

Текст: Ханна Хајдук

Извор: Савез босанскохерцеговачких школа у СР Њемачкој