Дан сјећања на холокауст и спријечавања злочина против човјечности међународни је дан сјећања којим се жели подсјетити на све жртве нацистичких режима током другог свјетског рата. Овај се дан обиљежава диљем Европе, а за датум обиљежавања изабран је 27. јануар.

Тим поводом у школским просторијама Босанске куће у Бирмингему, присутни ученици, учитељи и родитељи су имали прилику погледати кратки документарац “Words to survive”. У овом филму приказана су свједочења Хелене Аронсон, која је преживјела холокауст те Сафета Вукалића, преживјелог геноцида у Босни и Херцеговини.

Након тога, учтељице Азра Башић и Елдина Болић су одржале радионицу са ученицима, настојећи им објаснити значења холокауста, геноцида осврћући се посебно на геноцид у Сребреници.

Главна порука обиљежавања овог дана малишанима јесте како је важно да се упознају са свиме што се догађало током ИИ. свјетског рата и деведесетих година у Босни и Херцеговини када је било довољно да је неко криве вјероисповијести, криве националности или другачијег политичког убјеђења па да заврши на ликвидацији.

Како се историја не би заборавила, а овакве трагедије поновиле, важно је сјећање на жртве пренијети младим нараштајима, да покушају разумјети прошлост у циљу осуде сваког геноцидног понашања.

 

Преузето: БХ УК Нетворк