У четвртак и петак, 11. и 12. јуна 2020. године,  Агенција за државну службу Федерације Босне и Херцеговине, у оквиру Система обуке за јединице локалне самоуправе, имплементирала је онлине дводневну обуку на тему „Укључивање дијаспоре у локални развој“.

Ова обука организована је у оквиру пројекта Дијаспора за развој (Д4Д), који је пројекат Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Владе Швицарске, у партнерству са УНДП БиХ и ИОМ БиХ.

Циљ обуке био је допринос унапређењу разумијевања и основних капацитета по питању укључивања дијаспоре у локални развој, омогућавајући учење на бази преношења искустава, као и размјену добрих пракси.

Циљну групу чинили су начелници/градоначелници и упосленици јединица локалне самоуправе у Федерацији Босне и Херцеговине који раде на пословима везаним за локални развој.

Првог дана обуке, полазницима су се обратили представници из кључних институција које су активно укључене у овој области:

  1. Кемо Сарач, помоћник министра у Министарству за људска права и избјеглице БиХ
  2. Suhrob Koshmuhkhamedov, замјеник резидентне представнице УНДП-а у БиХ
  3. Енвер Ишерић, директор Завода за јавну управу и предсједавајући Координационог тијела за обуку у ЈЛС у ФБиХ
  4. Рефик Бегић, директор Агенције за државну службу ФБиХ

На обуци је учешће узело 38 полазника који су уз модерацију екстерних тренера Агенције, на интерактиван начин размијенили искуства, примјере добре праксе те на крају другог дана донијели сљедеће кључне закључке и препоруке за постизање успјешне сарадње са дијаспором у економском и социјалном смислу:

  • Неопходно је обратити пажњу на упознавање и препознавање потреба дијаспоре, сакупљање и анализирање актуелних информација који дају довољно елемената који су засновани на чињеницама – како би се креирале или унаприједиле јавне услуге на локалном нивоу.
  • Институционална сарадња ЈЛС са дијаспором је предуслов адекватне (ре)успоставе структуиране комуникације и сурадње са дијаспором,
  • Постоји значајна одговорност државних службеника који сарађују са дијаспором и потенцијалним инвеститорима у цјелини, дијељење добрих пракси ЈЛС са другим би било пожељно, било путем радионица АДС ФБиХ или другом методом,
  • Неопходна је већа и структуирана промоција добрих пракси сарадње са дијаспором, како бисмо искористили добре праксе из десетине ЈЛС у ФБИХ,
  • Мапирање потреба дијаспоре се намеће као обавезни сегмент свакодневног рада ЈЛС у сврху прибављања, систематизована и одржавања базе података у сврху управљања локалним развојем,
  • Примјери из праксе јединица локалне самоуправе сарадње са дијаспором имају одличне предуслове за буду позитивни окидач за пренос искуства и знања по питању сарадње са дијаспором,
  • Резултати улазних података показују велику заинтересованост за успостављање сарадње са дијаспором, реализацијом заједничких пројеката али показују И неопходност познавања процеса укључивања концепта миграција у локалне стратегије.
  • Синхронизирани приступ медијским кампањама према доносиоцима одлука и јавностима са позивима за инвестирање и јавних интересом.
  • Неопходна је додатна подршка о уврштавању концепта миграција у локалне развојне стратегије у складу са Уредбом о изради стратешких докумената.
  • АДС ФБиХ у план обука да укључи и јачање капацитета ЈЛС по питања уврштавања концепта миграција.