УСАИД је кроз пројекат “Диаспора Инвест” већ у раној фази ширења пандемије КОВИД-19 предузео кораке ка потпори предузетницима и инвеститорима. Рок за апликације за бесповратна средства је продужен до 15. априла (www.grant.diasporainvest.ba), успостављена је контакт линија за предузетнике, а проводе се и савјетодавне онлине сесије за предузетнике.

“Бизнис центар бх. дијаспоре и удружење “Арбитри” су, уз подршку УСАИД Пројекта “Диаспора Инвест”, прошле седмице одржали онлине тренинг за подузетнике на тему радних односа у вријеме пандемије КОВИД-19,  ријеч је о сесијама под називом DBC Online. Људи из пословне заједнице су веома заинтересовани за тему процјене тренутних ризика и одржања пословања. Имамо позитивне повратне информације са терена, људи желе тачну и провјерену информацију”, поручио је Армин Алијагић из Бизнис центра бх. дијаспоре.

У сарадњи са удружењем “Рестарт”, припремљено је неколико анализа кључних питања везаних за изазове са којима се сусреће пословна заједница. Директорица “Рестарта”, Емина Захировић-Пинтарић, поручује да је изузетно важно истражити тренутно стање и предложити кораке који ће олакшати пословање малих и средњих предузећа.

“Имали смо изузетно добар одговор јавности на анализу ‘Шта пандемија КОВИД-19 значи за комерцијалне уговоре?’ Онлине платформа Diasporainvest.ba је у овом тренутку постала важан сервис информисања, инвеститори из дијаспоре траже одговоре на бројна питања, пореде ситуацију у БиХ са оном у земљама гдје тренутно живе. Такођер, изузетно је важно да са јавношћу подијелимо и оне позитивне приче. Фирма “Autotech BH” је израдила модел линије за производњу преко 120 000 хируршких маски на дан и траже тренутно локалне партнере за реализацију ових активности. Фирма “Емпрес” из Зенице већ ради на изради маски, промијенили су привремено фокус своје производње. Затим, имате мале компаније, попут “Еко Јасмина”, која је фокусирана на производњу и трговину пољопривредним производима, која се врло брзо снашла у новим околностима, те покренула ефикасан систем доставе својих производа за Сарајево и Мостар. Све су то компаније које су подржане кроз УСАИД пројекат “Диаспора Инвест”, а сада видимо колико оне својим радом враћају заједници и колико је важан тај допринос и њихов одговор”, поручује Емина Захировић-Пинтарић, директорица “Рестарта”.

Када је у питању позив за додјелу бесповратних средстава, из Пројекта наглашавају да је интерес инвеститора значајан. “Позив остаје отворен до 15.4., поједноставили смо процедуру апликације и свели је на онлине пријаву пројекта. Имамо велики интерес бх. исељеништва за покретање послова у БиХ, о томе најбоље говори податак да сарађујемо и подржавамо преко 100 компанија које су покренуте на тај начин. Ови инвеститори су спремни остати у БиХ, радити на очувању постојећих радних мјеста и отварању нових. Грант програм је ту као подршка инвестицијским пројектима ове врсте и вјерујемо да ћемо и у овом кругу имати велики одзив”, поручују из УСАИД Пројекта “Диаспора Инвест”.

Преузето: диаспораинвест.ба