ИЗВОР: Bosnia and Herzegovina UK Network

У  Дому Лордова у Лондону представљена је тема за обиљежавање годишњице геноцида у Сребреници за 2019. годину “Премошћавање подјеле-супротстављање мржњи”. Тему је представио државни секретар за становање, заједнице и локалну управу и  члан Парламента Велике Британије Rt. Hon. James Brokenshire.

У оквиру програма присутнима су се обратила чак четири лорда  и три члана Британског парламента. Најмлађи говорник била је седамнаестогодишња Амина Мекић која је говорила о искуству њене породице, ратним траумама и губицима чланова најуже породице током агресије на Босну и Херцеговину.

Амина Мекић рођена је у Великој Британији као друга генерација преживјелих из Босне и Херцеговине. Њена породица долази из Сарајева. У свом обраћању смогла је снаге да говори о страдањима и патњама своје породице и свога народа. Нагласила је да јој је изузетна част што има прилику да говори у Дому Лордова у име босанскохерцеговачке омладине и изразила је захвалност фондацији “Remembering Srebrenica” и БХ УК Нетwорк  што су јој омогућили да судјелује у нечему тако значајном за домовину.

Организација Remembering Srebrenica је основана 2013. године  са сједиштем у Бирмингeму, Велика Британија. До сада су успјели да образују висе од 90.000 младих Британаца о геноциду у Сребреници, организовали су преко 6.200 догађаја у знак сјећања на жртве геноцида. Такође су организовали посјету 1.200 Британаца Меморијалном центру Поточари.

Присутнима су се обратили Lord Bourne из Aberystwytha, Rt Hon. Lord Pickles, Richard Burden MP, Ian Blackford MP, Rt Hon. Baroness Warsi, The Rt. Hon. Wallace из Tankerness QC; приједорчанка Амра Мујкановић као и Др. Вакар Азми ОБЕ (Wаqар), предсједник Фондације “Remembering Srebrenica”.

На крају свог обраћања Амина је прочитала “Молитву” за све жртве геноцида у нади да се више никада и никоме не понови Сребреница.