У оквиру недавно одржаних ”11.Дана Босанскохерцеговачко-америчке академије наука и умјетности у БиХ” културни дио манифестације је водила композиторица босанскохерцеговачког поријекла Свјетлана Буквић, рођена Сарајка, са тренутним мјестом становања и рада у Њујорку. Свјетлана је у Народном позоришту Сарајево одржала концерт са Сарајевском филхармонијом, а два дана раније имала је соло мултимедијални концерт са сарајевским музичарима у Вијећници. Свјетлана је водитељица Умјетничке секције БХАААС-а.

Министарство за људска права и избјеглице БиХ, у оквиру својих надлежности за исељеништво, подржава пренос знања из дијаспоре у БиХ укључујући и манифестацију Дани БХАААС-а у БиХ и културну сарадњу између дијаспоре и БиХ па је уприличен сусрет са Свјетланом током кога се разговарало о њеном ангажману у БХАААС, постојећој сарадњи са БиХ и могућностима доприноса дијаспоре развоју културе у БиХ.

У разговору са представницима Министарства, Свјетлана је потврдила да је БХАААС  добра  платформа за сарадњу у различитим областима између академске дијаспоре и умјетника босанскохерцеговачког поријекла у Америци са БиХ. Циљ умјетника ангажованих у овој највећој академској организацији дијаспоре је да раде са локалним талентима којих, према Свјетланиним ријечима, у БиХ има јако пуно, али нажалост, немају довољно међународне репутације у чему им признати умјетници из дијаспоре могу помоћи. Дијаспора из БиХ је млада, али већ довољно етаблирана па би њено међусобно увезивање и увезивање са БиХ помогло промоцији БиХ и њеном даљем развоју. БиХ има добре ресурсе, али није представљена у свијету а могла би постати препознатљива културна сила.

Свјетлана жели помоћи развоју културе у БиХ и уз примјену савремених технологија у музици. Каже да можемо представљати нашу традиционалну културу, али потребно је и стварати нову културу, спајати старо са новим из чега може настати јединствен умјетнички израз који нико други у свијету нема. Свјетлана користи савремене технологије у стварању звука, укључујући и тродимензионални звук, који се доживљава цијелим тијелом. И наша традиционална музика може се осавременити тродимензионалним звуком и промишљеним аудиовизуелним изразом. Спој свјетских процеса у музици и наша традиционална култура, уз таленте и искуства која имамо, може резултирати јединственим културним производом који може допријети и до Америке. У БиХ тренутно постоји вакум, не ствара се нова музика, и ту смо у транзицији. Уз то, БиХ је мало тржиште, што отежава ствари. Допринос развоју културе у БиХ могу дати и свјетски признати умјетници у дијаспори, уз подршку локалних талената и стварање нове музике. Оно што Свјетлану занима је да буде корисна и да види БиХ у свјетлу које јој припада.

Свјетлана долази сваке године у Сарајево, гдје, како каже, напуни батерије. Из БиХ оде са врстом енергије коју у Америци не може стећи. Управо та комбинација енергије – овдашње и тамошње, као и комбинација старог и новог је прилика за развој културе. Уназад неколико година успоставила је и професионалне контакте са културним радницима и установама у БиХ, нарочито са балетом Народног позоришта Сарајево. У Сарајево је доводила и америчке кореографе и умјетнике плесаче па је та сарадња настављена.

Свјетлана је дипломирала на Музичкој академији Универзитета у Сарајеву на одсјеку за музикологију код професора Зије Кучукалића, а затим и на одсјеку за композицију код професора Јосипа Магдића. Са непуних двадесет година написала је своју прву симфонију, а убрзо затим њени интереси су се проширили на синтезу звука, програмирање, микротоналност, авангардни перформанс и видео умјетност. Магистрирала је мултимедијалну умјетност на Rensselaer Polytechnic Institute у Њујорку.

Копмонује концертну музику, музику за савремени покрет, позориште и филм, а данас се сматра јеном од 25 најистакнутијих жена композиторки у Америци. Биљежи бројне наступе, како по Америци, тако и широм свијета.

Године 2013. Њујорк фондација за умјетност додијелила јој је престижну NYFA Fellowship in Music/Sound.  Њен соло албум „EVOLUTION“ је изврсно примљен од стране критичара. Свјетлана је једна од ауторица у књизи Перспективе у музичкој продукцији. Тренутно је професорица на City University у Њујорку, док је претходно предавала на Прат институту и Њујорк универзитету. Предводила је гостовања многих америчких умјетника у Сарајеву и Мостару, а посебно је сретна што може допринијети кроз Босанскохерцеговачко-америчку академију наука и умјетности.

Свјетланину музику можете послушати на: хттп://www.свјетланамусиц.цом.