Бреxит пружа моућности за унапређење економских односи Велике Британије с нашом домовином.

Велика Британија је прије нешто више од мјесец дана и званично напустила тржиште Европске Уније. БХ заједница на Острву брегзит види као шансу за унапређење економских односи Велике Британије с нашом домовином. Влада Бориса Џонсона има слично размишљање када је у питању не само бх. тржиште него и државе у нашем окружењу. У прилог томе иде чињеница да је Британска влада по први пут именовала специјалног изасланика за трговину  за регију западни Балкан. На ту позицију је именован Мартин Викерс, дугогодишњи члан британског парламента.

У циљу представљања и промовисања бх. тржишта  представници босанскохерцеговачке заједнице одржали су састанак с Мартином Викерс МП. Усљед околности узрокованих пандемијом КОВИД-19, одржан је виртуелни састанак. Испред бх. заједнице у Великој Британији састанку су присуствовали др Анес Церић, Нермина Вебстер, Сафет Вукалић, Лејла Делић и Ријад Терзић.  

Др Анес Церић, менаџер БХ УК Нетwорка, подијелио је информације о заједници бх. грађана у Великој Британији и пословном окружењу у Босни и Херцеговини.  “Захвални смо Уједињеном Краљевство на пружању помоћи нашој заједници када нам је била најпотребнија. По доласку у УК организовали смо се да помогнемо сами себи а сада смо у могућности да помажемо и себи и другим етничким мањинама. Успјешно смо се интегрисали у британско друштво али нисмо заборавили ни нашу домовину. Од завршетка рата Босна и Херцеговина је извршила комплетну реформу своје привреде преласком планске економије на трзишну. Наравно, та транзиција са собом увијек носи низ изазова, а неки од тих изазова су још увијек присутни  у Босни и Херцеговини. Медјутим, пословно окружење у БиХ је ипак значајно унапређено. Банкарски систем је у потпуности реформисан. Постигнута је макроекономска стабилност, имамо стабилну валуту а инфлација је једна од најнижих у региону. Страни инвеститори имају иста права као домаћи инвеститори (изузетак је само сектор наоружања и информисања гдје удио страних инвестиције неможе бити више од 49%). У протеклом период прилив страних инвестиција у БиХ је највише долазио кроз процес приватизације државних предузећа. У скорије вријеме све је више могућности за инвестирање кроз конкретне инвестиционе пројекте, Агенција за промоцију страних инвестиција у БиХ (ФИПА) у својој бази података има више од 400 конкретних инвестицијских пројеката. БХ дијаспора је највеци и најлојалнији инвеститор од завршетка рата и бит ће нам задовољство помоћи британским привредницима да успоставе пословне односе са Босном и Херцеговином”, казао је др Церић.

Сафет Вукалић је поздравио именовање трговинског изасланика за западни Балкан, али кључно је да ревизионизам и фашизам не смију бити дозвољени приликом стварања пословних уговора у регији. Такођер је кључно да компаније охрабре заједнице из цијеле БиХ да раде заједно и промовирају јединство у култури својих компанија, Нажалост, многи људи и данас на БиХ гледају као на ратом разорену земљу. Треба се позабавити перцепцијом БиХ и уложити напоре на промоцији земље. То би се могло учинити као кампања у којој се приказују приче о успјеху пословања у Босни.

Нермина Вебстер је указала на цињеницу да у  Великој Британији постоји недостатак љекара, а један од начина на који је ово до сад ријешено јесте да је Бугарска препозната као мјесто гдје студенти могу тренирати медицинску професију, а затим се вратити у Велику Британију да раде у оквиру НХС-а. Босна је удаљена само два сата и могла би пружити сличне могућности. Такођер, БиХ има велики број природних ресурса за понудити. Компаније би требале основати фабрике у БиХи јер многи људи већ имају вјештине потребне за пружање ових услуга.

Лејла Делић, говорећи о могућности запошљавања младих у Босни и Херцеговини указала на чињеницу да огроман проценат омладине у БиХ говори Енглески језик и да је тај потенцијал недовољно искориштен. ”Многи босанци и херцеговци заиста добро говоре енглески језик, и с озбиром да британске компаније успостављају цалл центре широм свијета, компаније би могле размотрити могућности  успоставе цалл центара у Босни”, казала је Лејла.

Ријад Терзић се осврнуо на медицински туризам. Многи људи који живе и раде у Великој Британији сада путују на медицинске захвате ван граница, гдје медицинске захвате и услуге одрађују по нижој цијени. Босну треба промовирати у овом подручју медицинског туризма.

Мартин Викерс МП се захвалио присутнима на корисним информацијама уз жеље да се ова сарадња настави. Исказао је потребу за размјеном информација о пословним могућностима. Један од наредних планова  је да по завршетку тренутне пандемије са британским привредницима посјети Босну и Херцеговину. Такође је подржао приједлог да се сваке године одржи инвестициона конференција која би окупила британска и босанска предузећа. БХ УК Нетворк као кровна организација бх. удружења у УК је исказала спремност да буде домаћин ове конференције.

Захваљујемо се др Waqaru Azmi OBE, оснивачу организације Ремемберинг Сребреница и патрону БХ УК Нетворка и Lordu Bournu od Aberystwyth на организацији састанка.

Сви смо се сложили да је Босна и Херцеговина прекрасна земља и нуди се као изврсна локација за туризам и низ пословних могућности.

Наше лобирање за бољу и екопномски просперитетнију Босну и Херцеговину се наставља.

Преузето: БХ УК Нетwорк