Овај викенд је био радни за чланове главног одбора Савез босанскохерцеговачких удружења у Данској – СБХУД. У суботу 22. фебруара у граду Хобро у Данској је одржан радни семинар, годишња Скупштина СБХУД-а, посјета граду Хобро те вечерња забава за чланове Савеза.

Циљ је био да чланови ГО СБХУД-а, екстерни волонтери и партнери, фирме и приватне особе које су на било који начин помогле раду СБХУД-а како кроз активности СБХУД-а тако и кроз активности локалних удружења, могли размјенити искуства те кроз радни семинар, годишњу Скупштину и забаву се још боље увезати и побољшати сарадњу на свим нивоима.

Радни семинар је започео са панелом – тема панела је била  ”СБХУД на релацији Данска-Босна и Херцеговина”.  Учесницима семинара су се путем Скајпа  обратили из Сарајева – Кемо Сарач, помоћник министра у име Министарства за људска права и избјеглице БиХ, из Турске
– Хасан Шеховиц, Предсједник ССДБИХ, из Сарајева – Армин Алијагић, Наша Перспектива Гроуп, из Енглеске – Амра Мујкановић, “Ремемберинг Сребреница”, и Азра Шољанин, Босна Интернатионал Форум, Сарајево.

На крају су донесени и закључци на чијој реализацији ће СБХУД радити са чланицама у Данској, и то:

  • Наставити умрежавање са организацијама и појединцима с циљем заједничких пројеката и активности како у Данској тако и ЕУ и БиХ;
  • -Размјенити линкове и остале информације са организацијама;
  • Подржати у оквиру својих могућности учесће на активностима, догађајима, конференцијама;

Други дио радног семинара је обухватио тему ”Стратегије рада СБХУД-а”. Будући да се ради о годишњем плану те дугорочнијој стратегији усвојене су смјернице рада СБХУД-а:

  • -Наставити са омасовљавањем СБХУД користећи циљеве и задатке из Статута савеза;
  • -Бити препознатљива и видиљива организација у локалним заједницама и удружењима, и
  • -Направити заједнички календар активности удружења који ће бити доступан на фацебоок страници.

Трећи дио радног семинара је имао интерну тему “Маркетинг СБХУД-а”, гдје су усаглашени правци рада који су везани за маркетинг:

  • -Дефинисати задатке везане за маркетинг;
  • Направити годишњи план маркетинга гдје би један годишња активности окупљала сва удружење нпр. 5.јуни;
  • -Оформити ”екстра” помоћ/теам секретаријату са дефинисаним подручјем рада везаног за маркетинг евт. помоћ од студената, и
  • -Организовати ”workshop-marketing” ради побољшања квалитета рада СБХУД и чланова.

 Годишња Скупштина СБХУДа је одржана у складу са Статутом СБХУД-а. Изабрани су чланови главног одбора те је проширен секретеријат СБХУД-а са два члана који ће имати подручје рада маркетинг. Усвојен је Програм рада, финансијски извјештај СБХУД-а за 2019 годину, и  финансијски план за 2020. годину.

На крају за учеснике је организован обилазак града Хобро гдје су се могли упознати са хисторијом града те видјети знаменитости града, а након обиласка локално удружење БИХДАН, је припремило пригодну вечеру и дружење уз опуштену атмосферу и пригодан музички програм.

Савез босанскохерцеговацких удрузења у Данској – СБХУД је основан 2012. године
Данас броји 9 организација које укупно имају око 1.500 активних чланова са преко 100 волонтера који организују више од 150 различитих активности локалног карактера широм Данске са преко 1.200 утрошених волонтерских сати.