22.септембра 2019. године, у граду Оденсе, Савез босанскохерцеговачких удружења у Данској је одржао радионицу. Учесници радионице су представљали чланове СБХУД-а из Аалборга, Хобро, Хернинг, Копенхагена те домаћина Оденсе. Послије уводног упознавања с темама и предавачима прешло се на тематски дио радионице.

На тему Ерасмус+ Белма Хајдер, студент кандидат за антропологију, као гост-предавач је врло детаљно описала конкретан пут за учествовање на пројектима, почев од захтјева, организације, тематике те коначних резултата учествовања на пројектима. Потом је Руфад Шећербеговић, благајник СБХУД-а, образложио конкретан Ерасмус+ пројект ”Youth Organizations United for Growth” за који је СБХУД лидер пројекта са партнерима из Италије и Хрватске.

Един Хајдер, предсједник СБХУД, присутне је упознао с закључцима ”Друге конференције за младе” која је одржана у Сарајеву. Посебну пажњу је обратио на умрежавање и дигиталне платформе које се већ у функцији.  Предложено је да се настави са промовирањем Ерасмус+ пројеката на СоМе платформама те да се локална удружења ангажирају на афирмацији младих за учествовање на пројектима и другим активностима, гдје би кроз конкретне састанке и активности мотивисали чланове удружења и друге припаднике бх. заједнице у Данској.

”Футсал” је тема која се дуже вријеме намеће, с циљем да се унаприједи начин одабира футсал екипе која ће представљати босанско-херцеговачку дијаспору из Данске на СП у футсалу за бх. дијаспору. Дискусија је вођена на бази досадашњих искустава и приједлога гостију Едина Ханданагића (футсал Колдинг) те Хариса Башица (футсал Оденсе). Послије дискусије формирана је радна група коју ће предводити Самир Заметица, секретар СБХУД-а, са задатком да до 13.10.2019. предложи нови концепт одржавања завршног изборног турнира под покровитељством СБХУД-а који ће се одржати у јануару 2020.године. Услов за учешће екипе на  изборном турниру је чланоство у СБХУД-а Данске.

”Годишња конференција” је била једна од тема о којој су учесници радионице имали различита мишљења. На основу дискусије и приједлога око тематике, датума одржавања, циљних група и свега попратног,  формирана је радна група коју ће водити  Жељка Шећербеговић, члан ГО СБХУД-а, уз обавезу да до 13.10.2019. године, на основу приједлога сачини концепт одржавања Годишње конференције СБХУД-а.

Тема ”Умрежавање и сарадња” је била незаобилазна тема радионице, јер је умрежавање основа рада свих будућих активности СБХУД-а. Медо Хуремовић, гост-предавач, оснивач ”GreenWeb ApS” из Аалборга, је кроз своје предавање предочио низ могућности и конкретних приједлога како се умрежавање може искористити за унапрјеђење активности СБХУД-а или у циљу других Б2Б активности на релацији ДК-БиХ и обратно.

Закључено је да је умрежавање и нове сарадње са другим екстерним актерима битно за рад СБХУД-а и да је на том плану неопходно конкретизирати циљеве и активности сарадње и умрежавање. Посебан аспект је дат постојећим дигиталним платформама како у БиХ тако и у Данској.

На крају радионице учесници су добили конкретне линкове за дигиталне платформе са напоменом да се учесници пријаве и увежу што је више могуће у наредном периоду.  На самом крају радионице је констатовано да чланице СБХУД-а дају велики допринос позитивној причи о БиХ те босанско-херцеговачкој заједници у Данској, и да кроз своје активности и својим добровољним радом допринесу срединама у којој се налазе широм Данске.

 

Извор: Савез босанскохерцеговачких удружења у Данској