У оквиру пројекта “Доживи Уну” који општина Нови Град реализује са локалним и партнерима из дијаспоре на градској плажи Ада одржано је дружење са дијаспором. Пројекат вриједан 16.000 КМ финасирају Министарство за људска права и избјеглице БиХ, општина Нови Град и партнер из дијаспоре.

Виши стручни сарадник за избјеглице, расељена лица и повратнике Елма Ибраковић рекла је да је у склопу пројекта предвиђено више активности. “Пројекат предвиђа, да кроз побољшање комуникације са дијаспором, промовишемо туристичке потенцијале наше општине”, рекла је она.

Према њеним ријечима, грађани који живе и раде у иностранству ће добити промотивне материјале који ће послужити за представљање туристичке понуде Новог Града.Као позитиван примјер наведено је предузеће Сани Глобал које у Новом Граду послује од 2014. године.

Директор Рефик Хусеинбашић рекао је да је фирма основана 1997. године у Бихаћу те да је у Новом Граду осим 40 затечених, запослено још 40 нових радника.

Предсједница КУД-а „Новљани“ Бесима Фетибеговић навела је да се у Новом Граду редовно организују Дани дијаспоре уз учешће бројних гостију. Она је најавила да ће ове године, 21. јула заједно бити одржани Дани дијаспоре и бајрамска свечаност.

Начелник општине Мирослав Дрљача уручио је захвалницу Бакиру Благајчевићу који је финансијску подржао пројекат.

“Ово су почеци и надамо се да ће пројекат имати резултате. Наш највећи туристички потенцијал ријека Уна није довољно искоришћен”, рекао је он.
Дрљача каже да, уз улагања у инфраструктуру и смјештајне капацитете, општина Нови Град може бити пожељна туристичка дестинација.