Састанку су присуствовали представници швајцарске организације и-платформа, Ахмед Спахић, представник Пангеа мреже из Њемачке, Бакир Исламбеговић испред невладине организације БХ Роотс, представници Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, док су остали стандардни учесници, који су овај пут били спријечени присуствовати једномјесечном окупљању, о активностима састанка свакако благовремено информисани.

На овом, петом по реду, Check In-u представљене су дотадашње активности организација те је стога модератор састанка, господин Кемо Сарач, помоћник министра у Министарству за људска права и избјеглице БиХ истакао да се Министарство налази у процедури додјеле грантова опћинама и градовима, с посебним фокусом на однос споменутих јединица са бх. дијаспором. Међутим, према ријечима господина Сарача, приложене пријаве за додјелу средстава су доста штуре, иако су организиране бројне обуке на ову тему.

Истовремено, Министарство ради на побољшању њиховог портала, свакодневно комуницирају са нашим грађанима у исељеништву у вези с њиховим упитима око коронавируса и уопће новонастале ситуације, те су и у контакту са представницима шведске амбасаде. Свакако, неизоставни су и њихови исцрпни разговори са представницима УНДП-а и ИОМ-а.

Ахмед Спахић, представник Пангеа мреже из Њемачке, мреже која је недавно са и-платформом потписала Меморандум о сарадњи, казао је да је тренутни фокус наведене организације потенцијално формализирање сарадње са ГИЗ-ом, њемачким друштвом за међународну сарадњу, док је Бакир Исламбеговић за невладину организацију БХ Роотс казао да је већ раније одржана прва бесплатна онлајн радионица, а за предстојећу суботу (19.12.) планиран је први wебинар назван „Могућности младих у дигиталном добу“.

Никола Бурић, извршни директор и-платформе казао је да наша организација наставља успјешну сарадњу са Вањскотрговинском комором Босне и Херцеговине, истакао је успјешност пројекта Кладањ Меет Уп те најавио и наше будуће пројекте.

Једна од тема овог сусрета била је и проблематика матерњег језика о којој ће се посебно разговарати на тематском састанку, а који ће се одржати у 2021. години. Идуће дружење ове врсте заказано је за 14. јануар идуће године.

Преузето: i-platform.ch