Домаћини су истакли да је овај сусрет од историјског значаја с обзиром на то да је ово први пут да је члан Предсједништва Босне и Херцеговине у посјети бх. дијаспори у Канади. Разговарано је о односима Босне и Херцеговине и Канаде, као и активностима наших људи у овој земљи да унаприједе те односе.

Истакнута је важност поновног отварања амбасаде Канаде у Босни и Херцеговини, као и почасног конзулата у Торонту, што би додатно олакшало везу  двију земаља.

Закључено је да постоји простор за побољшање  билатералних и  економских односа, те да је од великог значаја ријешити проблем гласања с којим се сусреће бх. дијаспора у Канади за вријеме избора у Босни и Херцеговини. Нагласили су да је од великог значаја билатералне споразуме подићи на виши ниво, поготово када је ријеч о споразуму који дефинише  пензионо-социјално осигурање бх. држављана, те актуелизовати размјену студената  и академских радника.

Предсједавајући ПБиХ Жељко Комшић захвалио је представницима бх. организација за њихов континуиран ангажман на очувању веза са њиховом домовином, њене традиције и културе. Рекао је да постоји простор за побољшање економских односа, да је од великог значаја остварити планиране пројекте за које  су заинтересовани бх. бизнисмени из Канаде, као и Влада Канаде, поготово из области енергетике.

Предсједавајући Комшић је истакао да је бх. дијаспора која живи у Канади и активности којима се бави од великог значаја за Босну и Херцеговину, те да треба искористити потенцијале досадашње сарадње како би били унапријеђени  пријатељски односи, сарадња из  области економије, образовања и културе.

Предсједавајући Комшић, на позив босанскохерцеговачких организација из Канаде, присуствовао је и свечаној академији  поводом обиљежавања 1. марта, Дана независности Босне и Херцеговине у Торонту. У пригодном говору захвалио је бх. дијаспори на свему што чине за своју домовину.

Преузето: предсједниствобих.ба