Ријеч је о фирми покренутој након што је старт-уп компанија е-Монитор одлучила направити корак даље, а повезница са Мостаром била је Вања Драча Стојнић

Да и у времену пандемије коронавируса наша дијаспора доноси радна мјеста у домовину потврђује прича младог тима у Мостару окупљеног под водством Вање Драче Стојнић и Дарка Зеленике, које повезује и чињеница да су своја искуства и знања стекли радећи у иностранству.

КОРАК ДАЉЕ

Вања од 2015. године живи у Швицарској, гдје ради као менаџерица развоја пословања у компанији еМонитор. У свом дугогодишњем раду, фокусираном на развој иновација и дигиталних производа, доприносе бољем управљању и сервисима у сектору некретенина. Након што је ова старт-уп компанија у Швицарској достигла бројке од 25 запослених, 58 клијената и 28 партнера, те преко 60 хиљада станова који су били изнајмљени преко њихове апликације, било је вријеме за корак даље.

– Знала сам увијек да ћемо покренути нешто и у Босни и Херцеговини. Имамо изузетне и талентоване младе људи, који су спремни на учење, знају стране језике и имају иза себе образовање и искуство које их чини конкурентним на међународном тржишту. Због тога смо, с пуним повјерењем, кренули у реализацију пројекта – оснивања компаније “Порт8”. Фирму смо основали за вријеме Цовид-19 пандемије у априлу 2020. године, у времену изазова. Из мјесеца у мјесец се шири наше пословање, јер је управо због пандемије порасла потражња за дигиталним рјешењима. Сигурни клијенти, добре везе са швицарским тржиштем путем наше компаније еМонитор, отварају врата за развој и раст, појашњава Драча Стојнић.

Вања сматра да професионалци који раде у различитим секторима у иностранству имају прилику да повежу своје компаније са Босном и Херцеговином. Добра искуства овог тима показују да заједница препознаје квалитетне компаније, а да млади желе сигурно запослење, радну атмосферу у којој могу учити и развијати своје знање.

– Радимо са заједницом, охрабрујемо младе људе да се укључе. Недавно смо реализирали радионице из графичког и wеб дизајна у Читлуку са Броћанском удругом младих. Нове генерације желе да уче и да стекну нове вјештине. То показује и недавна сарадња са ИНТЕРА Технолошким парком, у оквиру које је наша фирма била домаћин програма “Моја пракса”, гдје смо осигурали младим људима прилике за стјецање првог радног искуства. Коначно, препознати смо и од УСАИД-овог пројекта “Диаспора Инвест”, који помаже улагања исељеништва у БиХ. Кроз тај програм тренутно заједнички набављамо нову опрему и стварамо оквир да запослимо још десетак нових сарадника и сарадница у Мостару, напомиње Драча Стојнић.

Са партнером Дарком Зелеником, ИТ стручњаком који води пословање у БиХ, Вања увелико планира ново ширење тима, и наглашава да без његове подршке и стручности у ИТ пољу ова сарадња не би била могућа. Дарко Зеленика се вратио из ЕУ са доктората у родни Мостар, да би заједнички покренули овај старт-уп и каже да никада није пожалио.

ПОРТ8 У БУДУЋНОСТИ

– Наш фирма у којој се осим посла важност придаје и породичном животу запослених, и то је једна од вриједности коју желимо да задржимо и у будућности. Фокусирани смо на развој wеб и мобилних апликација, компјутерског програмирања, администрације база података и сервера, иновације и развоја који може смањити бирократске препреке, развити нове услуге и створити оквире којима ћемо понудити АИ базе података за праћење тржишта и анализе кретања цијена некретнина. Веома је важно да нас партнери у Швицарској посматрају као компетентне у овом сектору, а уз конкурентне цијене које нудимо, “Порт8” може само расти у будућности, додаје Зеленика.

– Добар смо послодавац, те смо тренутно отворени за нове професионалце. Позивамо све младе стручњаке који у овоме свему виде неку своју шансу, јавите нам се. Вријеме је да покажемо да наше иновације и наше идеје могу бити препознате на свјетском тржишту, закључује Драча Стојнић.

УСАИД “Диаспора Инвест”