Уред за дијаспору, као један од резултата Општине Кључ у склопу пројекта „Дијаспора за развој (Д4Д)”, покренуо је активност набавке одашиљача који би знатно допринио бољој покривености сигналом те омогућио емитовање радио програма без прекида узрокованих честим кваровима,  као и развоју нових и корисних програмских садржаја.

Приједлог је прихватио Општински начелник, господин Неџад Зукановић,  сматрајући да је један од важних аспеката проактивна размјена информација са грађанима локалне заједнице. Општина то жели осигурати емисијама Радио Кључа, чији је оснивач oпштина Кључ, а све како би правовремено и тачно информисала грађане о развоју КОВИД-19, али и пословним могућностима и изазовима на локалном нивоу уз укључивање дијаспоре.

Општина Кључ је партнерска општина пројекта која је успјешно реализовала локалну развојну иницијативу „Развој тржишта рада у сарадњи са дијаспором“, користећи потенцијале дијаспоре за локални друштвено-економски развој. Током пројекта, Радио Кључ је емитовао једном мјесечно и два пута реемитовао радио емисије са садржајем релевантним за дијаспору са циљем побољшања комуникације са дијаспором.

„Дијаспора за развој (Д4Д)” је пројекат Владе Швајцарске и Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине (МЉПИ), у партнерству са Развојним програмом Уједињених нација (УНДП) у Босни и Херцеговини и Међународном организацијом за миграције (ИОМ) у Босни и Херцеговини.

Подршка Д4Д пројекта у провођењу ове иницијативе је произашла из схватања да би реализација допринијела превенцији здравља у локалној заједници, наставку економских активности у локалној економији које захтијевају ревитализацију, подизању свијести о родној равноправности, као и умрежавању са дијаспором кроз правовремено информисање јавности.

Радио Кључ ће пружити подршку и допринос у провођењу ове иницијативе кроз реализацију радио емисија усмјерених ка дијаспори са садржајима који се односе на локалне информације, развој ситуације везане за коронавирус КОВИД-19, пословне могућности, запосленост, положај жена и младих и сл.

Извор: dijaspora.opcina-kljuc.ba