Wizz Air, европска авиокомпанија са највећом стопом раста, данас је најавила отварање своје 41. базе у Сарајеву. Најављено је и базирање једног авиона Аирбус А320 на Међународном аеродрому Сарајево у мају 2021. године.

Осим успостављања нове базе, Wizz Air је од маја 2021. најавио и покретање девет нових рута из Сарајева ка градовима у седам земаља. Мјеста на новим летовима већ се могу резервисати на wиззаир.цом или путем мобилне апликације авиокомпаније по цијени већ од 38,99 БАМ/ 19,99 еура.

Wizz Air из Босне и Херцеговине лети још од маја 2013. године када је први авион полетио из Тузле за Малмe. У протеклих осам година из и према БиХ превезли су скоро три милиона путника. Овом експанзијом Wizz Air наставља пораст својих операција у БиХ за 50 посто, чиме задржава лидерску позицију на тржишту. Авион Аирбус А320 обављат ће летове на девет нових линија и то: Brussels Charleroi, Copenhagen, Dortmund, Eindhoven, Gothenburg, London Luton, Memmingen, Basel-Mulhouse-Freiburg (Euroairport) и Париз Beauvais са укупно више од 250.000 мјеста у продаји на летовима из Сарајева у 2021. години. Wizz Airова широка мрежа подржат ће бх. економију те повезати Сарајево са дуго очекиваним дестинацијама.

Wizz Air је такођер увео нову еру санитарних путовања са појачаним хигијенским мјерама како би се осигурали здравље и сигурност путника и посаде. Додавањем опције WИЗЗ Флеx приликом резервације, путници могу бити сигурни да ће, уколико се околности промијене или уколико желе промијенити датум путовања, моћи резервисати било који WИЗЗ лет по избору. У овим несигурним временима је важно да се смањи брига и да се осигура додатни ниво заштите путничких резервација.

Говорећи на данашњој конференцији за медије, Андрас Радо, виши менаџер корпоративних комуникација Wizz Airа, је изјавио да након осам година успјешног пословања у Босни и Херцеговини, драго му је што могу најавити нашу другу босанску базу у Сарајеву, јер видимо потенцијал и потражњу за јефтиним путовањима у земљи.

“Данашња најава је показатељ наше посвећености присуству у Босни и Херцеговини и пружању приступачнијих прилика за путовање, истовремено се придржавајући највиших стандарда наших хигијенских протокола. Наши најсавременији авиони, као и наше појачане заштитне мјере осигурат ће најбоље санитарне услове за путнике. Wizz Air управља најмлађом и економски најефикаснијом флотом авиона с најмањим еколошким отиском у Европи. Увјерен сам да ће Wizz Air позитивно утјецати на економски развој и раст туризма у Босни и Херцеговини”, казао је он.

Нермин Зијадић, директор Сектора саобраћаја и услуга у зрачном саобраћају Међународног аеродрома Сарајево, је рекао да прије свега мора истаћи да су веома задовољни што је баш компанија Wizz Air одлучила успоставити базу на нашем аеродрому, а вјерује да је то вијест која ће обрадовати и бројне наше грађане, како због повољних цијена карата, тако и због дестинација које планира увести.

“Посебно је важно што ће то бити дестинације на којима живи наша бројна дијаспора. Ова значајна компанија успоставила је прије четири године линију Будимпешта-Сарајево, за коју је владао велики интерес и захваљујући којој је велики број грађана посјетио прелијепу пријестолницу Мађарске, али која је омогућила и долазак великог броја туриста у наш град. Отварање базе у Сарајеву било би веома значајно за Аеродром, али и за цијели туристички сектор. Као што то обично бива, база компаније на једном аеродрому значи генерирање већег обима промета. Све то је веома битно, не само за Аеродром Сарајево, већ и за комплетан туристички сектор у БиХ и све субјекте чији рад и опоравак у наредном периоду у великој мјери овисе о опоравку авиопромета у нашој земљи”, казао је он.