Први Бизнис форум у Граду Живинице “Дијаспора за развој Града живинице – Старт уп” одржан је у оквиру овогодишње манифестације “Дани дијаспоре”. Организација првог Бизнис форума у Граду Живинице подржана је и кроз пројекат Дијаспора за развој, који је пројекат Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Владе Швајцарске, у партнерству са УНДП БиХ и ИОМ БиХ.

Бизнис форум је био прилика за повезивање локалних подузетника, пословне дијаспоре и иностраних пословних партнера са циљем успостављања конкретне пословне сарадње, отварања нових тржишта и покретања евентуалних инвестиција.

На Бизнис форуму су презентовани потенцијали пословне сарадње и инвестиција са дијаспором Града Живинице.

На скупу се кроз пословни сусрет осигурани контакти између подузетника Града Живинице и пословних људи и компанија из дијаспоре, с циљем размјене искуства и успостављања међусобне сарадње која треба допринијети унапређењу привредног амбијента у Граду Живинице.

У присуству бројних гостију из привредног, политичког и друштвеног живота у раду првог Бизнис форума Града Живинице учествовали су локални привредници и пословни људи из дијаспоре.

Градоначелник Града Живинице Самир Камењаковић поздравио је присутне госте и изразио задовољство организацијом овог догађаја. Истакао је да развој сваке локалне заједнице зависи од привредног развоја, те нагласио да након завршених низ активности које су предходиле предстоји још уређење научно технолошког парка који ће бити основ за развој привреде Града Живинице. Нагласио је Град Живинице жели потпуну сарадњу са дијаспором, те да дијаспора у потпуности институционално треба учествовати у развоју Града Живинице.
Говорећи о механизмима подршке при инвестирању и успостављању пословне сарадње дијаспоре и Града Живинице градоначелник Камењаковић је истако да је Град Живинице у потпуности спреман пружити сву помоћ привредницима који већ послују на подручју Града Живинице, али и онима који желе да послују у Живиницама.

Предсједавајући Градског вијећа Живинице Наил Јусић поздравио је учеснике Форума и указао на отвореност Града Живинице за нове инвестиције и сарадњу са дијаспором.

Поздравне и ријечи добродошлице на Бизнис форуму упутио је и предсједник Удружења послодаваца Живинице Зијад Селимовић, који је истакао задовољство због организовања оваквог догађаја у Граду Живинице. Говорио је о активностима Удружења послодаваца и начинима сарадње која би довела до растерећења парафискалних намета за привреду, у циљу олакшавања пословања свим привредницима у Граду Живинице, како домаћим тако и страним.

Своје задовољство због овог догађаја изразио је и Харис Халиловић, представник удружења грађана из дијаспоре “Мост Живинице” који је истакао важност институционалне сарадње са дијаспором, те набројао неколико добрих примјера који су реализовани на основу овакве сарадње. Овом приликом упознао је присутне о тренутним пројектима које дијаспора реализује са Градом Живинице.

Присутнима се обратио и посланик у Скупштини Тузланског кантона Шекиб Умиханић који је говорио говорио могућностима сарадње и развијања што боље комуникације Града Живинице и Тузланског кантона са нашом дијаспором.

Премијер Тузланског кантона Денијал Тулумовић обраћајући се учесницима Бизнис форума, говорио је о подршци развоју привреде Града Живинице од Владе Тузланског кантона, гдје је нагласио неколико значајних пројеката на којем садашња Влада ТК-а ради, а гдје локални привредници могу да нађу велики дио учешћа. Нагласио је потенцијал аеродрома који се већинским дијелом налази на територији Града Живинице, истичући да привредници у будућности имају велику шансу да овај потенцијал искористе за бољу будућност свих нас.

Другио дио Бизнис форума био је посвећен панел дискусији на тему “БиХ СТАРТ-УП БИЗНИС ФОРУМ”. Учесници панел дискусије који су говорили о значају пружања континуиране подршке Старт уп бизнисима били су градоначелник Града Живинице Самир Камењаковић, представник Сбербанк банке који је говорио од доступним финансијским линијама за старт-уп бизнисе Неврес Хаџић, секретар Удружења послодаваца Селмир Шљивић, помоћник градоначелника за локални економски развој, финансије и трезор Индира Џеко и представник компаније “Autotech”, млади подузетник у Словенији који је поријеклом из БиХ Сеудин Софтић.

Овом приликом за све заинтересиране учеснике извршена је и презентација Јавног позива за Старт уп бизнисе у склопу УНДП “Дијаспора за развој” пројекта којег релаизира Град Живинице. Такођер, уприличени су и Б2Б састанци – Старт-Уп бизниси на којем су учествовали домаћи и страни инвеститори, те ментори.

Извор: градзивинице.ба