На иницијативу Сектора за исељеништво Министарства за људска права и избјеглице БиХ, данас је одржан онлајн састанак са представницима организација дијаспоре на ком су учествовали Един Хајдер, предсједник Савеза босанскохерцеговачких удружења у Данској; Никола Бурић, Извршни Директор и-дијаспора из Швајцарске, и Ахмед Спахић, Пангеа | мрежа – Њемачко-босанскохерцеговачка мрежа за економију, образовање и академију

Из Сектора за исељеништво Министарства за људска права и избјеглице БиХ састанку су присуствовали Кемо Сарач, помоћник министра и Митар Ковачевић, виши стручни сарадник.

У уводном излагању Кемо Сарач је нагласио да је у складу с Акционим планом онлајн комуникације са исељеништвом одржавање виртуалних састанака и конференција један од алата којим ће се надомјестити недостатак директних сусрета са представницима исељеништва.

Циљ ових састанака је развој и унапређење двосмјерне комуникације са исељеништвом, те унапређење међусобне партнерске сарадње између организација дијаспоре.

У свом обраћању учесници састанка из организација дијаспоре су презентовали основне податке о организацијама које представљају и програмске активности које реализују у овој години.

Учесници у дискусији су се међусобно информисали о активностима које се проводе, и разматрали могућности учешћа у заједничким пројектима, као и даље сарадње и умрежавање са другим организацијама дијаспоре.

Констатовано је да постоји обострана заинтересованост за успостављањем још интензивније размјене информација и сарадње на имплементацији заједничких пројеката са партнерским организацијама из БиХ, са фокусом на младе с циљем умрежавања, размјене искустава и јачања узајамне сарадње.

Предложено је да се онлајн састанци одржавају мјесечно гдје би се у редовним мјесечним терминима могле пријавити и регистровати организације, које би измјениле искуства и успоставиле међусобну сарадњу.