Прва тематска обука у области рада са исељеништвом и укључивање  исељеништва у развој земље поријекла: „Изградња неопходних знања у области миграција и развоја“ одржана је у периоду од 01- 03.10.2019. године на Влашићу.

Ово је прва у низу тематских обука које организује Министарство за људска права и избјеглице БиХ у циљу провођења активности предвиђених документом Политика о сарадњи са исељеништвом  а које се односе на јачање капацитета институција у БиХ за сарадњу са исељеништвом. Обука се реализује у оквиру пројекта „Дијаспора за развој“ (Д4Д), који је пројекат Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Владе Швајцарске, у партнерству са УНДП БиХ и ИОМ БиХ.

Током тродневне радионице предавач, Мајкл Њусон, ИОМ Беч је кроз презентације и групне вјежбе за 35 учесника обуке, представника институција на нивоу Савјета министара БиХ, Федерације БиХ, Брчко дистрикта БиХ и јединица локалне самоуправе, представио Међународни оквир за сарадњу на пољу миграција и развоја, као и моделе и искуства других у раду са дијаспором на локалном нивоу.

Такође, представници Министарства за људска права и избјеглице су присутне упознали са  активностима Сектора за исељеништво, политиком и праксом у БиХ везано за питања сарадње са исељеништвом и основним подацима о исељеништву.

Закључено је да су тематске обуке у области рада са исељеништвом неопходне како би се стекла знања за укључивање исељеништва у развој БиХ у институцијама из различитих сектора на различитим нивоима власти у БиХ и на тај начин, путем успостављања мреже контакт лица и координатора за област исељеништва остварила међуинституционална и међусекторска комуникација и координација када је у питању сарадња у овој области.