Као још један важан дан у хисторији босанскохерцеговачке дијаспоре у Аустрији остат ће забиљежен 18. децембар 2021. године, када је савез босанскохерцеговачких удружења у Аустрији „Consilium Bosniacum“ одржао своју прву изборну скупштину. Због корона-пандемије скупштина је одржана онлине, а почасни гости били су амбасадор БиХ у Аустрији проф. др. Кемал Козарић и Ахмед Хусагић из покрета „Снага домовине“, који су се кратко обратили присутнима.  

Финансијски, као и извјешај о раду скупштина је једногласно усвојила, те изабрала 25 особа из 10 аустријских градова у управни и проширени одбор Савеза. „Consilium Bosniacum“ је од свог оснивања 2019. године успјешно организирао и подржао јавне скупове, промоције књига, научна предавања, изложбе, културне вечери, комеморације итд. Неке од особа, које су узеле учешће на пројектима Савеза су Wолфганг Петритсцх, Жељко Комшић, Јања Беч-Неуманн, Абдулах Сидран, Јосип Пејаковић, Амир Дурановић итд.

Савез босанскохерцеговачких удружења у Аустрији „Consilium Bosniacum“ је основан 30. марта 2019. године са сједиштем у Бечу. Оснивачи Савеза су 21 босанскохерцеговачко удружење у Аустрији. Савез је настао као резултат петнаестомјесечне иницијативе представника више босанскохерцеговачких удружења и истакнутих појединаца у Аустрији.

„Consilium Bosniacum“ је замишљен као платформа за дијалог и умрежавање, која би потицала и обнављања хисторијске везе и пријатељство између Аустрије и Босне и Херцеговине и њених народа, те која би уједно позитивно утјецала на друштвене процесе у ужем и ширем смислу.

Савез остварује своје циљеве кроз организирање или подршку различитих иницијатива и пројеката из области образовања, културе и умјетности, економије, политике, медија, науке и спорта.

Чланови управног одбора Савеза:

Дамир Сарачевић (Линз) – предсједник

Џевад Мајданчић (Беч) – потпредсједник

Ајдин Карајко (Спиттал/Драу) – благајник

Рамзија Канурић-Орашчанин (Салзбург) – замјеница благајника

Есма Диман-Мурселовић (Беч) – секретар

Адмир Мехмедовић (Траисмауер) – замјеник секретара

Чланови проширеног одбора Савеза:

Мирсада Жупани (Ст. Пöлтен)

Азра Хоџић-Кадић (Беч)

Изет Курталић (Салзбург)

Мустафа Селимспахић (Еннс)

Едиб Омеровић (Беч)

Рамиз Џихо (Клагенфурт)

Менсур Имшировић (Клагенфурт)

Муамер Џанковић (Беч)

Кабир Сокуллу (Беч)

Аднан Мехељић (Беч)

Емил Лагумџић (Беч)

Мидхад Кадић (Беч)

Хурем Авдић (Сцхwецхат)

Ервин Хукаревић (Ферлацх)

Аладин Мујовић (Беч)

Елдин Бајрић (Беч)

Дамир Хамзић (Линз)

Захид Радмиловић (Салзбург)

Дамир Јарановић (Беч)

Извор: „Consilium Bosniacum“– Савез босанскохерцеговачких удружења у Аустрији