Панелом на тему „Ма гдје био, Петровац волио“, званично су отворени Дани културе у Босанском Петровцу који ће трајати од 17.07.-20.07.2019. године.

Дискусија је посвећена босанскопетровачкој дијаспори, па су сходно тематици, панелисти били некадашњи грађани ове локалне заједнице, који данас живе и раде у државама од Америке до Аустралије, као и представници надлежних институција.

Модератор панел дискусије био је Општински начелник, Дејан Прошић, који је истакнуо да је босанскопетровачка дијаспора многобројна и да локална заједница мора остварити бољу сурадњу са локалним исељеништвом, како са удружењима, тако и са појединцима који изразе жељу и спремност за било који вид сарадње са матичном локалном заједницом.

Учешће у дискусији су узели Петровчани из дијаспоре; Суљо Линић из Америке, Бато Шево из Русије, Драго Бркљач из Аустралије, Здравко Булајић, представник удружења „Петровчани“ из Београда и Драгица Бањац из Бања Луке.

У раду Панела су учествовали представници институција – Министарства за људска права и избјеглице БиХ, Кемо Сарач, помоцник министрице; Марија Бакоч, конзулка Србије у Мостару и Ермин Зулић, координатор Канцеларије за дијаспору Унско – санског кантона.

У дискусији је разговарано о могућностима значајнијег учешћа дијаспоре у развоју Босанског Петровца, као и пројектима које општина може понудити инвеститорима из дијаспоре.

Панелисти су изразили задовољство учешћем и поздравили напоре Министарства за људска права и избјеглице БиХ и локалних заједница на стварању институционалних услова за значајније укључивање потенцијала дијаспоре у друштвено-економски развој локалних заједница.