У уторак 15.12. и сриједу 16.12.2020. године успјешно је проведена онлајн обука “Сарадња са дијаспором – сценарији за Босну и Херцеговину” у организацији Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине и Међународне организације за миграције ИОМ БиХ.

Ово је друга у низу другог циклуса тематских обука које организује Министарство за људска права и избјеглице БиХ у циљу провођења активности предвиђених документом Политика о сарадњи са исељеништвом а које се односе на јачање капацитета институција у БиХ за сарадњу са исељеништвом. Обука се реализује у оквиру пројекта „Дијаспора за развој“ (Д4Д), који је пројекат Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Владе Швајцарске, у партнерству са УНДП БиХ и ИОМ БиХ.

Током дводневне радионице учесници су са предавачем, Michael Newson, вишим стручњаком за радну мобилност и развој људских ресурса, ИОМ Беч разматрали на који начин модели ангажмана дијаспоре попут “Gathering” у Ирској и  “КЕА” на Новом Зеланду се могу примјенити и у Босни и Херцеговини. Такођер учесници су имали прилику да послушају информативан и инспиративан интервју са представницом КЕА-е са Новог Зеланда.

Представница Министарства за људска права и избјеглице Исма Станић је презентовала и активности које Министарство проводи за унапрјеђење сарадње и ангажмана исељеништва у БиХ, као и  главне резултате и препоруке проведеног истраживања ”Улога и потенцијал исељеништва у развоју туризма у Босни и Херцеговини” а који је за потребе Министарства израдио стручни консултант.

На обуци је учешће узело 40 представника институција на нивоу Вијећа министара БиХ, Федерације БиХ, Брчко дистрикта БиХ и јединица локалне самоуправе.