Након више од мјесец дана паузе, због корона пандемије и ускрсног распуста, ове седмице наставит ће се извођење наставе у допунским школама Босне и Херцеговине у СР Њемачкој, на босанском језику. Док се не створе сви услови за повратак у школске клупе, настава ће се изводити на даљину, закључак је телефонске конференције руководства Савеза допунских школа БиХ која је одржана у недјељу, 19. 4. 2020. године.

Телефонску конференцију водио је предсједник Савеза Харис Халиловић, а судјеловали су чланови/чланице руководства Савеза и представници/представнице босанских школа из Стутгарта, Минхена, Улма, Реутлингена, Ротенбурга и Синделфингена.

– Оно што је најважније јесте да су сва дјеца полазници/полазнице допунских школа БиХ, њихови родитељи, наставници/наставнице и координатори/координаторице добро и здраво и да међу њима, према нашим информацијама, нема инфицираних корона вирусом, каже предсједник Савеза Харис Халиловић.

С обзиром на то да живимо у овој земљи која нам помаже и подржава наш рад и омогућава извођење допунске наставе на матерњем језику дјеце страног поријекла, па и дјеце нас из Босне и Херцеговине, подразумијева се да поштујемо и да ћемо поштовати сва правила и препоруке у вези са извођењем наставе у основним и средњим школама надлежних министарстава њемачких покрајина у чијој надлежности је и допунско образовање на матерњем језику. Препоруке истих су истовјетне нашим мишљењима: Здравље дјеце је најважније, а живот не смије стати! Морамо се прилагодити тренутним условима. Све док се не створе неопходни услови да се дјеца врате у школске клупе, настава у босанским школама ће се одвијати на даљину, а нашим наставницима и предавачима у босанским школама у комуникацији са њиховим ученицима препоручујемо све могућности које пружају савремена средства комуникације у виду разноразних софтверских програма и платформи за одржавање онлине наставе, каже Харис Халиловић.

Настава у допунским школама БиХ на босанском језику у СР Њемачкој, коју координира Савез допунских школа БиХ у сарадњи са ДКП-ом БиХ у овој земљи, одвија се једном седмично, два сата, према плану, програму и уџбеницима за допунско образовање у иностранству Министарства цивилних послова БиХ.

На крају школске године полазници босанских школа добијају свједочанство о похађању допунске наставе које прилажу својим разредним старјешинама у редовним њемачким школама. У већини покрајина оцјена из босанског језика се дјеци уписује у њемачка свједочанства, у регуларним њемачким школамана, и утиче на укупан просјек оцјена.

Преузето: Моја БиХ