С циљем спречавања ширења заразе корона вируса (Ковид-19), Штаб је донио нове наредбе и усвојио одређене закључке. Задужује се Федерално министарство здравства да, у сарадњи са Заводом за јавно здравство ФБиХ, пропише процедуре рада приликом превоза путника из ове наредбе тако да оне буду доступне на њиховим wеб страницама. Ова наредба ступа на снагу даном доношења а примјењује се од 15. маја ове године.

Дозвољава се рад, односно пружање услуга угоститељским објектима свих категорија и хотелима на отвореном простору (баште и терасе), уз поштивање посебних епидемиолошких мјера. У угоститељским објектима из ове наредбе забрањује се употреба и конзумирање наргила (шиша).

Задужује се Федерално министарство здравства да, у сарадњи са Заводом за јавно здравство ФБиХ, пропишу процедуре рада угоститељских објеката из ове наредбе тако да оне буду доступне на њиховим wеб страницама.

Наредбом ФШЦЗ дозвољава се рад приватних стоматолошких ординација и приватних зуботехничких лабораторија на подручју ФБиХ уз поштивање посебних епидемиолошких мјера. С тим у вези, задужује се Федерално министарство здравства да, у сарадњи са Заводом за јавно здравство ФБиХ, утврде процедуре рада ординација и лабораторија из ове наредбе тако да оне буду доступне на њиховим wеб страницама.

ФШЦЗ је закључком задужио кантоналне штабови цивилне заштите да, у сарадњи са кантоналним министарствима образовања и кантоналним министарствима здравства, размотре могућност рада образовних установа, вртића и аутошкола уз поштивање епидемиолошких мјера. Овим закључком задужују се кантонална министарства здравства да, у сарадњи са кантоналним заводима за јавно здравство, утврде процедуре рада образовних установа, вртића и аутошкола тако да оне буду доступне на њиховим wеб страницама.

Наредбе  Федералног штаба цивилне заштите можете погледати овдје.

Наредбе и других органа Федерације Босне и Херцеговине можете погледати овдје.

У рад је пуштен и Геопортал Ковид-19.ба на којем можете пратити актуелне информације везане за пандемију корона вируса у Федерацији Босне и Херцеговине. https://www.covid-19.ba/