“YU” значи Југославија, одакле је наше поријекло, јер су наши родитељи дошли из те земље када је она била уједињена, а ми смо сви рођени и одрасли овдје у Швајцарској. Сви смо одрасли на сличан начин, имамо исто поријекло, па “YUnited” значи да се слажемо и то симболизује наш клуб, јер се заједно дружимо, помажемо и његујемо нашу заједничку културу”, каже Славен Малиновић, предсједник “YUnited”-а.

Удружење је настало 2014. године и данас има 35 чланова. Први студенти који су покренули удружење мислили су да због истог поријекла и језика имају много додирних тачака и да зато могу да буду од користи једни другима у студирању. “Као тај заједнички фактор за све нас, Удружење је добило име “YUnited” и акредитовано је од стране Универзитета.

Основни циљ удружења је да старији студенти помажу бруцоше и млађе студенте током студија и да сви дијеле своја искуства. Редовно се окупљају, друже и организују културне и едукативне догађаје, као што је било и предавање Едина Дацића из “и-дијаспоре”.

“Ми смо тражили адекватну особу која послује и у Швајцарској и у БиХ или на другим просторима бивше Југославије и онда смо прочитали чланак у “НЗЗ”-у о Едину Дацићу и пошто је управо то било оно што смо тражили, одлучили смо да га позовемо на наш универзитет и да члановима “YUnited”-а одржи једну презентацију о својој каријери и изазовима у пословању у БиХ”, објашњава Славен Малиновић.

Послије предавања Едина Дацића о његовим пословним почецима, пословању у БиХ, сарадњи са Икеом, пословању фирме Стандард у Прњавору и ангажманима у Швајцарској, као и свим изазовима са којима се суочавао у својој каријери, студенти су имали пуно питања и жељели да чују додатне информације о пословању у БиХ. “Било је занимљиво и корисно видјети какви су економски услови у БиХ, јер мало смо се навикли на све у Швајцарској и мислимо да је свугдје тако, па је зато корисно све то чутии како то изгледа када неко из Швајцарске ради у БиХ, јер ми не знамо пуно о томе.

Един Дацић носи најбоље утиске послије сусрета са студентима из “YUnited”-а: “Заиста ми је веома драго што сам овдје био и нимало ми није жао утрошеног времена за пут до Ст.Галена. Посебно ми је драго што су се студенти удружили и препознали заједничке интересе, што су препознали те позитивне карактеристике са Балкана које их могу спајати и чинити посебним. Оно што ми је заиста драго је што су се удружили не да би славили и обиљежавали то што их спаја, већ да би се помагали на универзитету у свему што је корисно за њихов студиј. Посебно ме је импресионирало како старији студенти помажу млађим студентима.

На Универзитету Ст.Гален постоји преко 120 различитих удружења, који окупљају студенте са интересом за банкарство, инвестирање, финансије, разна осигурања или према кантону или граду из којег долазе.  На почетку сваке академске године, када се у главној аули презентирају студентска удружења новим студентима, присутан је и “YUnited.