Поводом завршетка школске 2017/18. године у Минхену је, у суботу, 21.07.2018. године одржана свечаност на којој су полазницима допунске наставе на босанском језику уручена свједочанства о успјешно завршеним разредима.

Свечаност у СВ „Ам Хедернфелд“ у Минхену почела је интонирањем химне Босне и Херцеговине, а настављена одличним програмом који су са својим наставницама припремили и извели дјевојчице и дјечаци друге генерације полазника допунске наставе на босанском језику у Минхену. Својим умијећем, креативношћу, рециталима, стиховима и пјесмом дјеца су одушевила присутне.

У оквиру програма присутнима су се обратили генерална конзулица Босне и Херцеговине у Минхену Рузмира Тихић-Кадрић и предсједник Савеза допунских школа Босне и Херцеговине Харис Халиловић, који су истакли значај очувања матерњег језика и идентитета грађана Босне и Херцеговине у дијаспори, посебно младих и дјеце и захвалили свима који помажу рад допунских школа Босне и Херцеговине у Минхену.

Поводом десет година од активирања пројекта „Очување матерњег језика и идентитета грађана Босне и Херцеговине у дијаспори кроз допунске школе и културне дјелатности“, у оквиру којег је, само у СР Њемачкој основано више од 40 допунских школа на босанском језику, Халиловић је за допринос у очувању матерњег језика и идентитета грађана Босне и Херцеговине у Минхену уручио захвалнице наставницима, координаторима, активистима и сарадницима Савеза: Адиси Варцар, Хидајети Радоња, Мунибу Салкановићу, Сандри Ивановић, Хусеину Исмаиловићу, Исмету Хасановићу, Самири Церибашић и Елвису Салкановићу.

Посебну захвалност и похвале за подршку босанским допунским школама у Минхену Халиловић је упутио Савјету родитеља у чијем руководству су: Амел Омеровић, Муамер Омеровић, Самира Церибашић, Фарук Первиз и Адем Омеровић, истакавши значај сталне сарадње са Генералним конзулатом БиХ у Минхену, јачање веза са домовином и наду да ће држава Босна и Херцеговина што прије адекватније регулирати област допунског образовања дјеце грађана Босне и Херцеговине у дијаспори на матерњем језику.

Након завршетка програма и свечаног уручења свједочанстава за 48 ученика настављено је цјелодневно дружење дјеце, родитеља, наставника, координатора, представника Генералног конзулата БиХ у Минхену и гостију. Све је било – босански!

Свечаности поводом завршетка школске године у допунским школама већ су одржане у Нирнбергу, Инголстадту, Улму, Кирцхеим Тецку, Штутгарту, Ротенбургу, Манхеиму и другим њемачким градовима. Настава у допунским школама БиХ у СР Њемачкој изводи се према плану, програму и уџбеницима Министарства цивилних послова Босне и Херцеговине, а координира је Савез допунских школа БиХ у сарадњи са Амбасадом Босне и Херцеговине у Берлину и генералним конзулатима у Минхену, Штутгарту и Франкфурту.