Семиха Боровац, министрица за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, примила је 26.09.2019.године у посјету Хану Сумеју Атић, државну секретарку Министарства трговине, индустрије и рибарства Краљевине Норвешке.

Министрица Боровац је честитала државној секретарки Атић на избору на ову позицију нагласивши да је Краљевина Норвешка примила значајан број избјеглица из Босне и Херцеговине 1990-тих од којих су данас многи на важним позицијама попут Атић, што говори у прилог добре интеграцијске политике Краљевине Норвешке.

Током разговора, министрица је упознала државну секретарку Атић о предузетим и реализованим активностима Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине према исељеништву током протеклог периода. Због чињенице да у Норвешкој живи велики број исељеништва поријеклом из БиХ, изузетно добро интегрирсаног, министрица се  интересовала за могућности двојног држављанства између Босне и Херцеговине и Краљевине Норвешке, те о могућностима да Влада Краљевине Норвешке пружи подршку енергетским пројектима јединица локалне самоуправе у Босни и Херцеговини које је прикупило Министарство, у смислу оснивања фонда путем кога би се суфинансирали такви пројекти уз учешће исељеништва из Босне и Херцеговине.

Државна секретарка Атић је упознала министрицу о измјенама Закона о држављанству Краљевине Норвешке који ће ступити на снагу почетком 2020.године, а којим ће се дозволити  натурализираним норвешким држављанима да задрже своје претходно држављанство. Ово отвара могућност за потписивање билатералног споразума о двојном држављанству између Босне и Херцеговине и Краљевине Норвешке. Такође је нагласила интерес за развојем научне и културне сарадње између двије земље уз учешће исељеништва.

Састанак је завршен на обострано задовољство, а државна секретарка Атић је изразила захвалност на позиву министрице захваљући коме је реализован овај сусрет.