Министар за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, др. Севлид Хуртић се у петак 26.05.2023. године, у оквиру своје посјете Загребу, састао са заступницом албанске, бошњачке, црногорске, македонске и словенске националне мањине у Хрватском сабору Ермином Лекај Прљаскај, потпредсједником Одбора за људска права и права националних мањина Златком Хасанбеговићем, чланицом тог одбора Катарином Немет и водитељем Међупарламентарне групе пријатељства Хрватска-БиХ Миром Тотгергели.
Током овог сусрета разговарано је о унапрјеђењу сарадње и на државном и на локалном нивоу, а могућности успостављања међупарламентарне сарадње на нивоу радних тијела између Хрватске и Босне и Херцеговине.
Такођер, истакнуто је да ће заједничка сједница Владе Републике Хрватске и Вијећа министара Босне и Херцеговине која је најављена да ће се одржати 20. јуна ове године у Загребу дати велики замах у успостављању успјешне сарадње.
Надаље, разговарано је о могућношћу укључивања и других тема од заједничког интереса за обје земље у оквиру Међупарламентарне групе пријатељства Хрватске и БиХ, затим о положају бошњачке националне мањине у Истри и сарадњи на локалном нивоу изразивши задовољство заступљеношћу припадника те мањине у локалним структурама.
Министар Севлид Хуртић исказао је велик интерес за покретањем сарадње и успостављањем комуникације о свим ресорним темама те посебно о примјерима добре праксе на локалним нивоима када је ријеч о заштити и унапрјеђењу права националних мањина у Хрватској, не само бошњачке. Рекао је како вјерује да ће се управо на надолазећој заједничкој сједници Владе Републике Хрватске и Вијећа министара БиХ разговором покушати ријешити одређена отворена питања.
Послана је заједничка порука како постоји јасна потреба и жеља да се односи између двају парламената интензивирају како на нивоима радних тијела тако и на нивоу група пријатељстава. Хрватска страна још је једном исказала подршку реформама на еуроинтеграцијскоме путу БиХ и понудила пријенос знања и искуства из тог процеса.
У току ове посјете Хрватској, у суботу 27.05.2023. године, министар Севлид Хуртић и госп. Кемо Сарач, помоћник министра у Сектору за исељеништво, су у Пули одржали састанак са представницима Сабора бошњачких асоцијација Хрватске.
Током састанка с представницима Сабора, који броји 38 чланица, те уз присуство Бошњака из Пуле и Истре, разговарано је о проблемима Бошњака у Републици Хрватској, с фокусом на унапређење изборног процеса.
Такођер, министар Севлид Хуртић је присуствовао Изборној скупштини Сабора бошњачких асоцијација на којој је позвао на јединствен приступ и изразио опредјељење за будуће јачање сарадње са Министарством за људска права и избјеглице БиХ.
Тијеком боравка у Пули, министар Хуртић се састао и са замјеником истарског жупана Тулиом Деметликом, с којим је разговарао о положају и интегрирању Бошњака у Истри. Закључено је да би Истарска жупанија требала помоћи Бошњацима у Пули у погледу изградње џамије на земљишту које је већ раније купљено у овом граду.
Одржан је састанак и са госп. Шимом Ерлићем, министром регионалног развоја фондова Еуропске уније и констатовано је да треба јачати међусобну сурадњу у погледу аплицирања, а самим тим и кориштења финанцијских средстава из ЕУ фондова, а у дијелу који се односи на заштиту мањина.
Министар је на Морнаричком гробљу у Пули положио цвијеће на спомен-плочи погинулим Бошњацима морнарима у Првом свјетском рату.