Вијеће броји 23 угледних пословних стручњака који долазе из 11 земаља, имају заједничко наслијеђе и визију будућности БиХ

Пословно савјетодавно вијеће босанскохерцеговачке дијаспоре (DiaBAC) званично је основано 6. јуна у Сарајеву, што представља врхунац једногодишњег рада на окупљању пословних лидера босанскохерцеговачког поријекла из цијелог свијета.

 

Вијеће броји 23 угледнa пословнa стручњака који долазе из 11 земаља, имају заједничко наслијеђе и визију будућности Босне и Херцеговине. DiaBAC је иницијатива владе Сједињених Америчких Држава, путем УСAID-овог пројекта “Диаспора Инвест” која има за циљ промовисати нове трговинске и инвестиционе прилике за приватни сектор у БиХ и заговарати снажније пословно окружење у земљи.

Прво окупљање Вијећа отворила је Емилy Цоффман Крунић, замјеница директорице Мисије УСAID-а у БиХ.

– УСAID-ов пројект “Диаспора Инвест” с великим поносом подржава DiaBAC као дио наших напора да учврстимо везе и сарадњу између бх. дијаспоре и њихове домовине. Ова иницијатива прати један од наших најважнијих приоритета у овом програму, а то је подстаћи и омогућити стручњацима из дијаспоре да пренесу своје драгоцјено знање и вјештине стечене ван земље како би помогли домаћим компанијама и побољшали економски развој, истакла је замјеница директорице Cоffmaн Kрунić.

Током првог тродневног окупљања, чланови и чланице DiaBAC-а повезали су се с разноликом групом иновативних компанија из цијеле Босне и Херцеговине, међу којима су Сymпhонy, РCB Naнотechноlоgy, Занат, Еуросјај, ЗенДев и New Dawн Deвelопmeнт како би дали вриједне савјете и разматрали нове прилике за улагања у економски развој и напредак земље. У DiaBAC-у су разговарали и о најбољим праксама и разматрали приједлоге политика за промоцију доброг управљања и паметног, одрживог и инклузивног раста у Босни и Херцеговини.

Њихов рад подржава удружење “Наша перспектива”, домаћи партнер УСAID-овог пројекта “Диаспора Инвест”, невладина организација која ради на укључивању бх. дијаспоре у друштвено-економски развој земље.

Чланови и чланице DiaBAC-а долазе из цијелог свијета укључујући Аустралију, Аустрију, Француску, Њемачку, Србију, Шпанију, Шведску, Швицарску, Уједињене Арапске Емирате, Уједињено Краљевство и Сједињене Америчке Државе.

 

 

 

Извор: мојабих.ослобођење.ба