Црне статистике одласка младих из Босне и Херцеговине и даље доминирају у разговорима о мобилности нове генерације у нашој земљи. Због тога, позитивне приче о људима који су се вратили, као изузетак који некада само потврђује правило, ипак показују да је могуће окренути процесе у другом правцу. На томе помаже и УСАИД пројекат „Диаспора Инвест“, који је, уз подршку преко 150 дијаспорских инвестиција у посљедње четири године у БиХ, овог љета покренуо и програм размјене младих из дијаспоре.

Једна од учесница програма је Ламија Бркић, која је посљедњих пет година провела на студију у Турској. Ламија је имала избор, остати у Турској, отићи негдје даље или вратити се у БиХ. Управо ју је љетна пракса у Босни и Херцеговини окренула у правцу домовине.

„Након завршеног средњошколског образовања, у родном мјесту Бусовача, своје академске путеве настављам на једном од најпрестижнијих универзитета у Турској. Ту сам имала прилику да завршим своје петогодишње образовање основних студија на Анкара Универзитету на смјеру бизнис администрације. Упознавање нове културе и начина живота, те сусрет са мени непознатим језиком и образовањем је био велики изазов и испит који сам успјешно положила.

У оквиру УСАИД-ових активности DiaWorks Summer Internship Програма, Ламија је добила праксу у сарајевској компанији „Storsen“, која је и сама покренута захваљујући дијаспорским инвестицијама. Бењамин Кадић из компаније „ Storsen “, домаћина Ламијине праксе, указује на важност рада са новим генерацијама и привлачењу талената у Босну и Херцеговину.

„Као компанија која се бави IT i BPO recruitmentom свјесни смо важности задржавања и привлачења високообразованих младих у Босну и Херцеговину. Због тога смо се и прикључили овој иницијативи УСАИД-а. Већ сада видимо позитивне резултате наше сарадње са Ламијом. Вјерујем да је посебно искуство радити на представљању потенцијала локалног IT, BPO i recruitment тржишта, показујући да млади људи из Босне и Херцеговине могу радит на једнаким или приближно конкурентним условима попут оних у иностранству те остварити завидну каријеру радећи из своје домовине за било коју компанију и локацију у свијету”.

Ламија радо говори о позитивном искуству рада у Босни и Херцегоивни.

„Сретна сам што је моје прво искуство у домовини почело у једном младом, али веома перспективном предузећу. Окружена младим људима и позитивним искуством на стажирању сваким даном ме подсјећа на одлуку да будуће успјехе наставим градити у својој домовини. Да би остварили промјене, прво треба да кренемо појединачно сви од себе“, закључује Ламија.

Извор: dijasporainvest.ba