Ријетка су мјеста као што је планина Коњух гдје је природа била тако издашна и даровала јој све што је чини примамљивом и прихватљивом, како спортистима и рекреативцима, тако и онима чија су чула жељна уживања и спокоја у природним љепотама.

У посљедње вријеме евидентни су помаци у активностима везаним за развој туризма. Свака активност и корак направљен с циљем његовог позиционирања на виши ниво, оправдани су конкретним туристичким резултатима.

Опћина Кладањ препознала је огромно природно богатство планине Коњух као потенцијал за привредни развој ове опћине, кога чине прекрасне пејзажне вриједности, хидролошке вриједности од којих се издваја надасве чувено извориште “Мушка воде”, природно Паучко језеро, вишеструко значајни спелолошки објекти као што су, надалеко чувена “Дјевојачка пећина” те богата пећинским накитом, новоотворена за посјетиоце  “Бебравска пећина”

Као ријетко гдје, на релативно малом простору се биљежи велико богатство флоре (заштићене биљне врсте – линцура, суноврат) и фауне (заштићене животињске врсте – тетријеб, мрки медвјед, козорог).

Од 10 врста дјетлића које живе у Европи, на овом локалитету можете пронаћи 8 врста.

Осим природних вриједности, Кладањ је препознатљив по стећцима  којих на овом простору има 598 и распоређени су на 57 некропола. Напознатија некропола стећака која је уврштена на УНЕСЦО-ву листу заштићених објеката налази се на локалитету Куман Оловци.

Током зимских мјесеци Кладањ је веома популарна туристичка дестинација за љубитеље скијања, љубитеље чистог зрака, шетњи у зимској идили, а посебно за најмлађе који могу уживати на снијегу. То им омогућава Ски лифт и скијалиште “Караула” које је једино скијалиште ове врсте на простору Тузланског кантона и овог дијела Федерације БиХ.

Недавно изграђена ферата “Виа Феррата Паоло Диеци” у мјесту Братељевићи, обогатила је туристичку понуду која привлачи велики број посјетилаца, оних који су жељни изазова и који воле уживати у природи. Да је то тако свједочи велики број уписаних пењача у књигу утисака и прије званичног отворења ВиаФеррате, њих преко 500 из Босне и Херцеговине и земаља региона.

Планинарски дом Миљковац, излетиште Студенац, најновије откриће “Римски пут “, Титова пећина , трасиране стазе за брдскопланински бициклизам су локације гдје ћете доживјети незаборавно искуство.

Да би се посјетиоцима и туристима омогућило уживање у свим вриједностима и љепотама Коњуха и опћине Кладањ, основано је удружење КоњухЛаб које је уз помоћ својих чланова удружења (бројна спортска и планинарска удружења, представници јавних установа и других удружења и појединаца) дефинисало туристичке пакете. Удружење, поред тога, гарантује да ће све туристичке посјете бити квалитетно  одрађене од понуђача сервиса (смјештај, пријевоз, храна, водичи) преко организовања планинарских, пјешачких, алпинистичких, бициклистичких тура до рекреативних породичних шетњи и уживања у природним, културно-хисторијским знаменитостима Кладња и Заштићеног пејзажа Коњух.

Направите Вашу, уживајући свим чулима у најљепшим звуковима природе и  пејзажима који остављају без даха.
Нека од искустава су представљена кратким видео снимцима које  можете пронаћи на слиједећим линковима:
1)Римски пут

2)Via Ferrata Paolo Dieci

3) Кладањ in 2 minutes

https://drive.google.com/file/d/1FLkgzp3520E3YV9DAMezAE02ZFI4q5Lq/view?u… 

4) Јаворје

https://drive.google.com/drive/folders/1xYf7z2DVAmKXGsQ8YRBK_F7B__uZd0pj

Преузето: i-platform.ch