Компанија “Пропеллер” ради на развоју информатичких рјешења за међународно тржиште, понајвише оно у Скандинавији, нешто мање од три године. У средиште пажње јавности су дошли као примјер инвестиције чланова бх. дијаспоре у ИТ сектор у БиХ, а сада су одлучили направити још један искорак, те кроз кампању “The Next Three” запослити информатичке инжењере без дана радног искуства.

– Наша компанија је и даље релативно нова, постојимо од јуна 2017. године, али могу рећи да сваким даном све више растемо, из мјесеца у мјесец отварамо нова радна мјеста. Постали смо пожељан послодавац у ИТ сектору, јер нудимо сигурне и трајне послове, а велику пажњу посвећујемо даљњем професионалном расту наших кадрова, казао је Един Ахметспахић, директор компаније “Пропеллер”.

“Пропеллер” као иновацијска кућа стоји на двије ноге – развитку софтwаре рјешења за клијенте и развијању рјешења које желе самостално пласирати на домаће и страна тржишта.

– Кроз наш рад смо већином запошљавали кадар са више година искуства, али сада желимо да направимо искорак према особама са мање искуства, али са одличним резултатима са босанскохерцеговачких универзитета. У овом кругу запошљавања нам је важније да особе имају високе амбиције него формално искуство, истиче Ахметспахић.

Продукти које су развили од почетка или чији су били кључни дио развоја данас имају више од 170.000 корисника и користи их више од 15.000 фирми у четири скандинавске земље.

– Наш тим је стекао велико искуство кроз рад на великим глобалним пројектима, те желе наставити са јачањем референци, и ово знање желимо подијелити са младим информатичарима и информатичаркама из БиХ. У сарадњи са УСАИД Пројектом “Диаспора Инвест” охрабрујемо младе програмере да се укључе, стекну важно прво искуство те буду дијелом колектива који ради изравно са глобалним тржиштем, додаје Ахметспахић.

– Када разговарате са клијентима, потребно је, прије свега, препознати њихове потребе, али и наше способности  да то направимо. Када прихватимо пројекат истражујемо могућа рјешења, радимо испитивање крајњих корисника, те онда започињемо развој. И коначно, након реализације рјешења, ми помажемо и у маркетингу и промоцију производа. То је неки пут којим и идемо, а вјерујем да нови запосленици могу дати свој допринос цијелом процесу, закључује Ахметспахић.

Пријаве за ”The Next Three” су отворене на wеб-страници Пропеллера, с циљем да тиму прикључе три нове особе, без радног искуства, али које су завршиле или су при крају завршетка вишег образовања. Технологије са којима ће имати прилику да раде су развој апп-ова Андроид, Јава, НЕТ и ЈС.

– Компанија Пропеллер је примјер успјешне инвестиције из дијаспоре, која је пренијела у БиХ добра праксе и нова знања. Такођер, отварањем нових радних мјеста пружају нове прилике за младе из БиХ, поручују из УСАИД Пројекта “Диаспора Инвест”.